La 22 martie, stil nou, este cinstit Sfântul Vasile de Ancira. El a mucenicit sub arieni, în vremea domniei împăratului Constantiu. El era cunoscut pentru râvna sa de a apăra dreapta credinţă ortodoxă. Urmând la tronul împărătesc împăratul Iulian Apostatul, acesta a început a prigoni puternic pe creştini. Sfântul Vasile cel din Ancira a mustrat public necredinţa împăratului şi a fost aruncat în închisoare. Când împăratul a căutat să-l câştige de partea sa pe sfânt, Sfântul Vasile i-a răspuns, zicând: „Eu în Hristos al meu cred, pe Care tu îl lepezi pe când El ţi-a încredinţat ţie împărăţia aceasta pământească, de aceea va fi luată ea de la tine, foarte curând”. Acesta a poruncit ca trupul sfântului să fie jupuit de viu în fâşii de piele. După alte câteva zile, împăratul a venit iar la el și a luat o fâşie de piele şi, aruncând-o la picioarele lui, zise: „Apucă şi mănâncă, împărate, căci dulce îţi este ţie acest fel de hrană, iar mie Hristos îmi este Viaţa!”. Împăratul a plecat din Ancira, iar chinuitorii şi-au continuat porunca până ce sfântul şi-a dat duhul.
În această zi, după calendarul bisericesc pe stil vechi, sunt sărbătoriți Sfinții 40 de Mucenici din cetatea Sevastiei. Sfinții 40 de Mucenici erau soldați creștin și au făcut parte din Legiunea a XII-a formată în Armenia. Erau de origine romană, amestecată cu armeni și greci. Deoarece au refuzat să se închine la idoli de pe vremea Romei antici, au mărturisit credința în Hristos. Acest lucru l-a nemulțumit pe guvernator. El a dat un ordin prin care mucenicii au fost întemnițați și supuși la chinuri groaznice. Aceștia au fost condamnați în cele din urmă la moarte, prin înghețarea în lacul Sevastiei.
Pentru această zi există următoarele semne ale timpului. Dacă vremea se încălzește, va fi recoltă bogată. Dacă pe cer nu se văd stelele, în curând vremea se va răci. Se aude ciripit vesel al păsărilor, se va încălzi. Dacă la această dată s-au întors rândunelele, primăvara va fi caldă, iar anul bogat în recolte. Dacă la 22 martie e cald, cald va fi și în următoarele 40 de zile, și invers.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com