22 noiembrie: sărbători şi semne ale timpului

22 11 2022 F 2

La 22 noiembrie, stil nou, sunt cinstiţi Sfinţii Apostoli Filimon, Onisim şi Arhip. Ei au trăit pe vremea domniei împăratului Nero. Cei trei au fost ucenicii Sfântului Apostol Pavel și au îndurat multe de-a lungul vieții, pentru credința lor în Hristos, în Kolasia. Conform Sinaxarului, atunci când Sfinții Apostoli Filimon, Onisim și Arhip se rugau către Dumnezeu în sfânta biserică, mai mulți păgânii s-au năpustit asupra lor. În acel moment, absolut toți credincioșii care erau prezenți  au fugit, rămânând doar Sfinții Apostoli Filimon, Onisim și Arhip. Păgânii i-au luat cu ei și i-au dus la Artoklis, cunoscut și ca făcătorul de pâine al Efesului.  În cele din urmă, Sfântul Arhip a trecut la cele veșnice fiind bătut și străpuns cu cuțite peste tot, de către toate persoanele care treceau, Sfântul Filimon  a fost bătut și s-au aruncat în el cu pietre.

După calendarul ortodox pe stil vechi, la 22 noiembrie este prăznuită Cuvioasa Matrona. Ea a fost crescută într-o familie cu credinţă în Dumnezeu. După ce s-a căsătorit, continua să meargă la biserică, iar soţul o bătea pentru aceasta. Matrona l-a părăsit şi, retezându-şi părul, s-a dus la o mănăstire de călugări. După ce taina ei a fost descoperită, egumenul a trimis-o la o mănăstire de călugăriţe din Ierusalim. Cu un grup de credincioşi Cuvioasa Matrona s-a îndreptat spre Constantinopol. Acolo ea a vindecat-o pe o femeie bogată, care mai târziu a ridicat o mănăstire de călugăriţe pentru Cuvioasa Matrona. Cuvioasa Matrona continua să-i ajute pe oameni şi a murit la vârsta de o sută de ani.

În această zi credincioşii se roagă Cuvioasei Matrona pentru bunăstarea familiei. Semnele timpului arată că dacă în această zi viscoleşte, vremea nefavorabilă se va menţine în decursul lunii. Promoroaca de pe pomi prevesteşte ger. Dacă plouă, anul care vine va fi bogat în recolte. Dacă raţele sălbatice încă n-au migrat, vremea va fi caldă.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului”www.lyberti.com

Добавить комментарий