La 23 februarie, stil nou, Biserica Ortodoxa îl cinstește pe Sfântul Policarp Episcopul Smirnei, sfântul născut în temniță. Sfântul Policarp s-a născut în Efes, în Asia Mică, în anul 70, din părinții credincioși Pangratie și Teodora, în timp ce aceștia erau în temniță. Părinții săi, fiind osândiți la moarte, tăindu-li-se capetele, pruncul Policarp va fi luat, botezat și crescut în dreapta credință de o milostivă creștină cu numele Calista. Astfel, la vârsta tânără de 20 de ani, Sfântul Policarp a auzit că Sfântul Ioan Evanghelistul se află în Asia Mică, propovăduind cuvântul Domnului Hristos. La aflarea acestei vești, cu dragoste și credință în suflet, a părăsit casa Calistei și a mers în căutarea Apostolului, găsindu-l împreună cu ucenicii săi, Sfântul Ignatie, purtătorul de Dumnezeu, și Sfântul Vucol. Împreună cu aceștia s-a format în această „mică, dar importantă școală teologică” a marelui teolog Ioan Evanghelistul. În anul 98, prin venirea la tron a împăratului Traian, Sfântul Ioan Evanghelistul va fi surghiunit pe Insula Patmos, dar îl va așeza pe Sfântul Vucol ca episcop al Smirnei, dându-i ca ajutor pe Sfântul Policarp. Asemenea Sfântului Ioan Evanghelistul, și Sfântul Vucol, înainte de moartea sa, îl așează pe Sfântul Policarp episcop în locul său.
În această zi, potrivit calendarului bisericesc pe stil vechi, este pomenit călugărul Prohor de la Lavra Pecerska din Kiev. El se proslăvea prin talentul său de brutar. În timpul vieţii lui Prohor, la Kiev a fost o mare foamete. Călugărul cocea pâine gustoasă, împărţind-o înfometaţilor. Dacă cineva încerca să fure pâine de la el, pâinea se transforma în cenuşă.
Sătenii, în cinstea călugărului Prohor, în această zi coceau pâine. Se considera că această pâine aduce sănătate şi bunăstare.
În calendarul popular această zi este numită ziua lui Prohor cel de primăvară. La această dată se poate prezice dacă primăvara va fi timpurie. Se consideră că dacă în decursul săptămânii până la 23 februarie n-a fost ger, în continuare geruri n-o să mai fie. Dacă la 23 februarie nu este zăpadă, mai mult nu va viscoli. Dacă se aude ciripitul mierlei, primăvara va fi timpurie şi caldă. Dacă noaptea e ger, iar ziua aerul se încălzeşte, în martie starea vremii va fi instabilă. Dacă noaptea pe cer se văd multe stele, e a vreme senină şi fără vânt. Ploaia din această zi e semn că luna martie va fi ploioasă.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com