Visurile imperialiste ale lui Putin

23 02 2023 F 2

Președintele-dictatorul rus, Vladimir Putin, și-a reînviat narațiunea imperialistă despre „puncte de cotitură istorice” şi a declarat că luptă pentru ele, ceea ce ar putea amenința fostele republici sovietice. Despre aceasta au comunicat analiștii Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW).

În timpul unui discurs de patru minute la concertul-miting din 22 februarie la Moscova, dictatorul a spus că acum „se duce lupta pentru granițele istorice ale Rusiei”. Şi mai mult, șeful Kremlinului a numit teritoriile adiacente Federației Ruse „pământ istoric rusesc”, când a anunțat o invazie la scară largă a Ucrainei în 2022. Putin nu a făcut alte remarci notabile despre mersul războiului și nu a discutat despre sarcini specifice pe front, subliniază ISW. „Conceptul de „granițe istorice” ale Rusiei poate fi folosit pentru a justifica agresiunea împotriva oricărui vecin al Rusiei, precum și împotriva Moldovei și statelor din Asia Centrală, care nu au graniță comună cu Rusia. Deoarece ele toate sunt teritorii care au fost anterior fie în Uniunea Sovietică, fie în Imperiul Rus”, se subliniază în raportul analiștilor americani.

Experții notează că Vladimir Putin a ținut un discurs după anularea decretului privind poziția Federației Ruse cu privire la integritatea teritorială a Republicii Moldova. Astfel, președintele rus și-a retras ordinele către Ministerul Afacerilor Externe din 2012 privind respectarea strictă a principiilor Cartei Națiunilor Unite, care impun dezvoltarea unor relații de prietenie între state bazate pe egalitate, respectarea suveranității și integrității teritoriale a acestora. „Anularea decretului nu înseamnă că Putin intenționează să atace Moldova – pentru aceasta nu are potențial militar – deși indică o escaladare a eforturilor sale de subminare a Moldovei”, consideră analiștii Institutului pentru Studiul Războiului.

TSN reaminteşte că Vladimir Putin a asistat la concertul de la Lujniki din 22 februarie, dedicat aniversării războiului din Ucraina. El i-a lăudat pe ocupanții ruși. În special, Putin a declarat din nou că aceștia apără presupusele „teritorii istorice” ale Rusiei.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий