23 septembrie în calendarul bisericesc și în cel popular

23 09 Ф 1

La 23 septembrie, stil nou, este  pomenită Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul. Sfântul Arhanghel Gavriil i-a adus vestea lui Zaharia în timp ce acesta slujea în templu, că soția sa Elisabeta, care era în vârstă, va avea un fiu pe nume Ioan. Nașterea lui Ioan s-a produs cu șase luni înaintea nașterii lui Iisus. Din cauza vârstei sale înaintate, Zaharia a avut îndoieli cu privire la cuvintele Arhanghelului Gavriil. Pentru lipsa sa de credință, a rămas tăcut până când a venit momentul să-i pună numele fiului său.

Prin intermediul îngerilor Săi, Dumnezeu a anunțat nașterea lui Isaac pentru Sara, care era în vârstă, nașterea lui Samson pentru femeia stearpă a lui Manoe, și nașterea lui Ioan pentru părinții în vârstă, Zaharia și Elisabeta. Sfântul Nicolae Velimirovici sublinia: „Dacă vrem să înțelegem cum se pot naște copii din părinți sterpi și în vârstă, să nu întrebăm oamenii, căci ei nu au răspuns la această întrebare. Aceste evenimente sunt dincolo de cunoștința naturală. Mai degrabă, să ne întoarcem la puterea lui Dumnezeu, care a creat toate lucrurile din nimic și nu a avut nevoie de părinți tineri sau bătrâni pentru a crea pe Adam. În loc să fim curioși, mai bine să aducem slavă lui Dumnezeu, care ne-a dezvăluit puterea Sa nouă, păcătoșilor”.

În această zi, potrivit calendarului bisericesc pe stil vechi,  este cinstit Sfântul Petru, episcop de Niceea. El a apărat credinţa ortodoxa în vremea luptei iconoclaste din timpul domniei împăratului Leon Isaurul (813-820). A mărturisit şi suferit pentru credinţa sa, şi a murit în anul 823. De la Sfântul Teodor Studitul s-au păstrat opt scrisori către sfântul episcop Petru, scrise între anii 816-823.

După semnele timpului pentru această zi din calendarul popular, oamenii încercau să prevadă cum vor fi toamna și iarna. De plouă, vremea din restul lunii va fi caldă. De e soare, la sfârșitul lui septembrie va ploua. De sunt multe pomușoare pe scoruș, toamna va fi umedă, iar iarna aspră, iar dacă pomușoare sunt puține – toamna va fi uscată.  Dacă pomușoarele de calină s-au copt mai devreme ca de obicei, iarna va fi geroasă. Dacă sunt multe nuci și puține ciuperci, iarna va fi grea.

În prezent, în natură au avut loc mari schimbări climatice și unele din semnele timpului din vechime nu mai sunt actuale.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий