23 septembrie: sărbători şi semne ale timpului

23 09 2022 F 3

La 23 septembrie, stil nou, creştinii marchează  Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul –  una dintre cele cinci sărbători ortodoxe dedicate prorocului. Se sărbătorește momentul în care îngerul Gavriil a venit la Zaharia și la soția acestuia, Elisabeta, și i-a anunțat că vor avea un fiu, pe nume Ioan. Potrivit Evangheliei după Matei, venirea lui Gavriil a avut loc după ce Zaharia a tămâiat  Sfântul Altar, un loc în care doar arhiereul avea voie să intre, o singură dată pe an, în a 10-a zi din luna a șaptea. În calendarul iudaic, luna a șaptea cuprindea o parte din luna septembrie și o parte din luna octombrie. De aceea, Biserica a hotărât ca ziua Zămislirii Sfântului Ioan să fie pe 23 septembrie.

În Ucraina, precum şi în alte părţi unde este respectat calendarul bisericesc pe stil vechi, la 23 septembrie sunt cinstiţi episcopii Petru şi Pavel din Niceea. Pe vremea lor la domnie era împăratul Leo, care îi persecuta pe creştini. Petru apăra credinţa creştină şi îi susţinea pe oamenii care îl iubeau pe Hristos. Pentru aceasta el a fost pedepsit cu moartea. Despre viaţa episcopului Pavel, din păcate, nu s-au păstrat nici un fel de date.

În calendarul popular din bătrâni această zi era numită „a pomuşoarelor”. Se credea că pomuşoarele apără de boli şi de forţele răului. Semnele timpului afirmă că o roadă bogată de pomuşoare prevesteşte o iarnă geroasă. Dacă pe arbuştii de pomuşoare frunzele s-au îngălbenit, toamna va fi rece, iar iarna – timpurie. Vântul de la apusul soarelui aduce ploaie, iar cel dinspre răsărit – timp uscat şi noros.

 (T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий