La 24 aprilie pe stil nou este pomenit Sfântul Ierarh Mărturisitor Ilie Iorest (1600-1678). El a fost un mitropolit al Transilvaniei din secolul al XVII-lea. Sfântul Ierarh Ilie Iorest a declarat dreapta-credință în numele Domnului. Din acest motiv, a suferit multe persecuții. Viitorul ierarh s-a născut în jurul anului 1600, în Transilvania. La botez a primit numele Ilie. Nu se cunosc detalii despre copilăria sa. A intrat de tânăr în Mănăstirea Putna, unde a fost călugărit. Acolo a primit numele de Iorest și hirotonit întru ieromonah.
Potrivit calendarului bisericesc pe stil vechi, la 24 aprilie este cinstit Sfântul Sfinţit Mucenic Antipa, episcopul Pergamului. Acest sfânt a fost în zilele împăratului Domiţian, într-o vreme cu sfinţii apostoli, de care a şi fost hirotonit episcop al Bisericii Pergamului Asiei, când Cuvântătorul de Dumnezeu şi Evanghelist Ioan era izgonit la Patmos, precum scrie şi în epistola sa, numindu-l pe acesta preot credincios şi mucenic. Deci, Sfântul Antipa, fiind foarte bătrân, păstorea şi ocârmuia turma lui Hristos cu toată pioasa petrecere; pentru aceea a şi fost prins de închinătorii la idoli.
Stând înaintea guvernatorului, se silea acesta să-l plece cu cuvinte, ca să se lepede de Hristos, zicând că lucrurile cele mai vechi sunt mai cinstite; iar cele noi şi de curând ivite sunt mai necinstite, şi cum că legea păgânilor este veche, iar credinţa creştinilor s-a început în urmă, şi de puţini oameni este primită. La care sfântul a răspuns împotrivă, aducând ca exemplu istoria lui Cain, care are atât de mare vechime şi totuşi nu se cuvine a fi urmată de către credincioşi.
Semnele timpului din această zi se referă la starea vremii primăvara și vara, precum și la viitoarea recoltă. Dacă plouă în această zi, vor fi multe ciuperci. Dacă la răsăritul soarelui cerul e roșu, până la sfârșitul primăverii vremea va fi mai mult posomorâtă. De e vreme uscată, holda va fi săracă.
În zilele noastre, în natură au loc schimbări radicale și nu toate semnele timpului din bătrâni sunt actuale.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com