24 august în calendarul bisericesc și în cel popular

24 08 Ф 1

La 24 august, stil nou, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Mucenic Eutihie. Sfântul Eutihie a fost ucenicul lui Ioan Evanghelistul și al Sfântului Pavel. Acesta era originar din Sevastia Palestinei. El a fost sfințit ca apostol misionar. De asemenea, a mărturisit faptul că are multă credință în Hristos. În timpul vieții sale, acesta a fost însoțit de un înger. Se zice că acesta avea rolul de a-l întări. De asemenea, îi vestea ce urma să se întâmple. Mai mult decât atât, acest înger l-a hrănit în chip minunat, în vremea în care era în temniță.

După calendarul bisericesc pe stil vechi, în această zi este pomenit Sfântul Evplu. El a fost diacon în Catania Siciliei în vremea lui Dioclețian. În decursul prigoanei împotriva creștinilor inițiate de acest împărat, s-a dus de buna voie în fața guvernatorului și și-a mărturisit credința în Hristos. În timp ce era torturat, guvernatorul i-a cerut să îi venereze pe Marte, Appolo și Esculap, însă Sfântul Evplu a răspuns că nu se poate închina decât Tatălui, Fiului și Sfântului Duh. A fost decapitat în anul 304, moaștele sale făcătoare de minuni fiind păstrate în biserica satului Vico della Batonia, din apropiere de Napoli.

Semnele timpului din calendarul popular arată că, dacă în pădure sunt multe alune și puține ciuperci, iarna va fi geroasă. De e zi însorită, luna septembrie va fi secetoasă. Dacă dimineața deasupra râului este ceață, va fi cald timp de o săptămână. Dacă în zori lucesc mai puternic stelele, până la finele lunii august va ploua. De plouă în această zi, ploioase vor fi și următoarele zile. Vremea senină și călduroasă prevestește o primăvară timpurie. De e vreme fără vânt, se va încălzi.

În prezent, când în natură au avut loc mari schimbări, unele din aceste semne ale timpului și-au pierdut valoarea.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

 

Добавить комментарий