25 februarie în calendarul bisericesc şi în cel popular

25 02 2023 F 1

La 25 februarie, stil nou, Biserica Ortodoxa îl cinstește pe Sfântul Tarasie, Patriarhul Constantinopolului. El s-a născut în Constantinopol. Părinții săi, Gheorghe și Encratia, erau oameni înstăriți. Tatăl său era slujitor împărătesc și chiar Tarasie a fost nobil și secretar la curtea imperială.  În septembrie 780, împăratul Leon al IV-lea, iconoclastul, a murit pe neașteptate.

Astfel, moștenitorul tronului, Constantin al VI-lea era un copil în vârstă de 10 ani. Împărăteasa Irina a rămas regentă până la majoratul fiului său. Ea era împărăteasă (780-803). Irina a urmărit două scopuri în domnia ei: să-și păstreze tronul prin orice mijloace și să restabilească cinstirea sfintelor icoane.  Astfel, pentru împlinirea acestui scop din urmă a fost ajutată mult de fostul secretar imperial, Tarasie, ajuns patriarh în anul 784.  Lupta împărătesei și a lui Tarasie nu a fost ușoară. Prima încercare de a se ține un Sinod Ecumenic în Constantinopol în anul 786 a dat greș. De abia în anul următor, 787, după ce s-au luat toate măsurile de înlăturare a oricărei primejdii, s-a ținut Sinodul al VII-lea Ecumenic în Niceea. Acesta a restabilit ortodoxia și închinarea la sfintele icoane.

Potrivit calendarului bisericesc pe stil vechi, în această zi este prăznuit Sfântul Meletie.  Originar din Armenia, Sfântul Meletie învăţase de mic dogmele credinței creștine, devenind renumit pentru viața sa virtuoasă. Este numit mai întâi episcop al cetăţii Sevastia din Armenia, apoi ales Arhiepiscop în scaunul Antiohiei, în vremea împăratului Constantin al II-lea (337-340). Sfântul Meletie a participat la cel de-al Doilea Sinod Ecumenic de la Constantinopol, din anul 381, în timpul căruia împăratul Teodosie i-a arătat o cinste aparte. La acest Sfânt Sinod, Dumnezeu a lucrat minuni prin Sfântul Meletie. Pe când acesta explica dogma Sfintei Treimi, slujindu-se de mâna sa, arătând mai întâi unimea printr-un singur deget, iar treimea, prin trei, înaintea tuturor, a ieşit deodată o văpaie luminoasă din mâna ierarhului. Acesta minune a ruşinat pe eretici, iar pe cei dreptslăvitori i-a întărit în dreapta credinţă. La acest Sinod, Sfântul Meletie l-a confirmat pe Sfântul Grigorie Teologul ca patriarh al Constantinopolului. Tot el, mai înainte de aceasta, l-a hirotonit diacon pe Sfântul Vasile cel Mare şi l-a botezat pe Sfântul Ioan Gura de Aur.

Calendarul popular atestă: cu cât mai geroase sunt ultimele zile de februarie, cu atât mai caldă va fi luna martie. Dacă în rezervoarele de apă se scaldă raţele, înseamnă că primăvara a sosit. Dacă păsările stau pe ramurile din vârful copacilor, primăvara va fi timpurie, iar dacă pe ramurile de jos – primăvara va fi târzie. Dacă pe câmp e încă zăpadă, va fi un an bogat în recolte. Dacă au apărut brânduşele, primăvara e în prag. Dacă au apărut insectele, primăvara deja a sosit.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий