La 25 martie, stil nou, este prăznuită Buna Vestire, prima sărbătoare închinată Maicii Domnului care mai este cunoscută în popor drept Blagoveştenia sau Ziua Cucului. „La praznicul Bunei Vestiri, Dumnezeu, care pururea poartă grijă neamului omenesc, a trimis pe Unul-Născut Fiul Său în lume, spre mântuirea noastră. Acesta a încredințat taina doar unuia din slujitorii Săi, slăvitului Arhanghel Gavriil. L-a trimis pe acesta, mai înainte cu nouă luni de Naşterea după trup a Fiului, la Sfânta Fecioară Maria, din Nazaret. Venind îngerul în cetatea Nazaret, i-a zis: „Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine!” (Luca 1, 28). „Nu te teme, Marie, că ai har la Dumnezeu. Şi, iată, vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi vei chema numele lui – Iisus. Acesta va fi mare şi Fiul Celui Preaînalt Se va chema, şi Domnul Dumnezeu. Îi va da Lui tronul lui David, părintele Său şi împărăţia Lui nu va avea sfârşit” (Luca 1, 30-33).
Ducă calendarul bisericesc pe stil vechi, la 25 martie este cinstit Sfântul Teofan Mărturisitorul. Sfântul Cuvios Teofan Mărturisitorul a trăit în secolul al IX-lea. După trei ani după naşterea lui, Isaac, tatăl său, a murit, lăsând în testament ca tutore al fiului său pe împăratul Leon Isaurul, fiind rudă a sa. La vârsta de 12 ani a fost logodit cu Megalusa, o copilă de vârsta lui.
Când mama lui a murit, a moştenit o mare avere, iar tatăl logodnicei i-a cerut insistent să îndeplinească cele rânduite în vederea căsătoriei. Chiar dacă erau căsătoriți, Teofan şi Megalusa au decis să trăiască în feciorie şi când va fi momentul potrivit să se călugărească. Tatăl fetei s-a împotrivit, iar împăratul Leon l-a trimis pe Teofan în Cizic, încredinţându-i supravegherea lucrărilor de construcţie a oraşului. Teofan s-a dus în ţinutul Cizicului la Cuviosul Grigorie şi a zidit în locul numit Polihronie o mănăstire în care timp de şase ani a copiat diferite lucrări, refuzând să conducă mănăstirea. În 814, împăratul Leon Armeanul (813-820) a început lupta împotriva cinstirii sfintelor icoane şi dorind să îl atragă şi pe Teofan de partea lui, l-a chemat la Constantinopol. Însă, toate încercările împăratului au fost zadarnice. Sfântul Teofan a fost ţinut doi ani în temniţă şi apoi exilat în insula Samotrace din arhipelagul grecesc. La vârsta de 50 de ani s-a îmbolnăvit grav şi după 17 zile de suferinţă a trecut la Domnul.
Pe timpuri, când iarna era adevărată, la această dată se topea toată zăpada și oamenii ieșeau dimineața să întâmpine primăvara. Ei țineau cont de următoarele semne ale timpului. Dacă e cald și zi cu soare, vara va fi ploioasă. Ceața de dimineață prevestește recoltă bogată de in. Promoroaca pe pomi este semn că luna iunie va fi rece și ploioasă.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com