25 octombrie: sărbători şi semne ale timpului

25 10 2022 F 1

La 25 octombrie pe stil nou creștinii ortodocși îi prăznuiesc pe Sfinții Mucenici Marcian și Martirie. Ei au fost aleși să fie secretarii arhiepiscopului Pavel Mărturisitorul al Constantinopolului și pe lângă aceasta Marcian era citeț (cântăreț), iar Martirie ipodiacon.  Cei doi sfinți au trăit la Constantinopol sub împăratul Constanțiu al II-lea (337-361), care a susținut arianismul. Aceștia erau de origine nobilă și iubiți de toți pentru credința lor.

După calendarul pe stil vechi, la 25 octombrie sunt cinstiţi Sfinții Mucenici Tarah, Prov şi Andronic. Ei au trăit în timpul împăratului Dioclețian. Au suferit, fiindcă au refuzat să se închine în faţa idolilor. Tarah s-a născut în Claudiopolisul Siriei, Prov a fost din Perga Pamfiliei, iar Andronic a fost fiul unui cetăţean din Efes.  După ce au fost supuși la chinuri grele în mai multe cetăţi, au fost aruncaţi în faţa fiarelor împreună cu câţiva criminali. Fiarele i-au sfâşiat pe criminali, în vreme ce acești trei sfinţi au ieşit nevătămaţi. După această minune, mulţi cetăţeni au primit credinţa în Hristos. Ei au fost ucişi de soldaţi la porunca proconsulului Numerian Maximus.

Potrivit credinţei populare, această zi este favorabilă pentru facerea vinului. Se mai crede că dacă cerul e înstelat, va fi roadă bogată de mazăre. Dacă vântul adie din sectorul de nord, vremea se va răci. Dacă pe ramurile de brazi sunt multe conuri, va fi recoltă bogată de cereale.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

Добавить комментарий