În această zi, pe stil nou, este cinstită Sfânta Cuvioasa Eufrosina. Ea a trăit în Alexandria pe vremea împăratului Teodosie cel Mic (secolul V). A venit pe lume după o perioadă îndelungată de timp în care părinții ei s-au rugat pentru a avea prunci. La vârsta de 12 ani a rămas orfană de mamă, de ea având grijă tatăl Pafnutie. La vârsta de 18 ani, Eufrosina a părăsit casa părintească îmbrăcată în haine bărbătești și a mers la o mănăstire de călugări. Starețul a primit-o și Sfânta Eufrosina a trăit aici până la sfârșitul vieții sale, a obținut o viață duhovnicească, fără ca cineva să își dea seama că este femeie. Tatăl Sfintei a venit la mănăstire pentru a primi sfaturi duhovnicești. Starețul l-a îndrumat spre Cuvioasa, cunoscută drept monahul Smaragd. Și-a recunoscut tatăl care îi spunea despre durerea pierderii fiicei. Sfânta i-a spus atunci să nu-și piardă speranța și să revină la mănăstire peste trei zile. Când tatăl a revenit la mănăstire, Sfânta se afla pe patul de moarte și i-a mărturisit că este fiica lui. Această întâmplare l-a convins pe Pafnutie să îmbrace haina monahală, în aceeași mănăstire până la sfârșitul vieții sale.
Creştinii ortodocşi, la 25 septembrie pe stil vechi, cinstesc memoria Sfântului Mucenic Autonom, fost episcop în Italia, în vremea împăratului Dioclețian. Însă, din cauza persecuției împotriva creștinilor ordonată de împărat, episcopul a părăsit Italia și s-a stabilit în Bitinia în localitatea Soreus (Asia Mică). Ajuns acolo, el a reușit să convertească mai mulți păgâni la creștinism. Sfântul Mucenic Autonom a ridicat pentru comunitate o biserică închinată Sfântului Arhanghel Mihail.
În popor se crede că în această zi şerpii îşi caută loc pentru hibernare. Este o zi favorabilă pentru vânat şi pescuit, pentru culesul pomuşoarelor. Semnele timpului din bătrâni arată că dacă e zi ploioasă, iarna va fi lungă. Dacă stejarii au multă ghindă, iarna va fi moale, iar vara bogată în recolte. Dacă tună, toamna va fi caldă şi senină. Ziua cu soare prevesteşte o săptămână cu timp frumos în continuare.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com