Programul evenimentelor din Cernăuţi este destul de dens, pornind de sâmbătă, 18 noiembrie, cu o caravana de filme documentare şi continuând duminică, 19 noiembrie, când va avea loc un spectacol de folclor.
Programul Caravanei Filmelor Documentare TVR Iaşi 26
Sâmbătă, 18 noiembrie 2017
Palatul Academic al Universităţii Bucovinene de Medicină din Cernăuţi, orele 16:00 — 18:00
16.00 MAKING OF TVR IAŞI 25 (20 min)
Intrăm în culisele caravanelor de film documentar şi ale spectacolelor folclorice de la Iaşi, Chişinău şi Cernăuţi, care au marcat un sfert de secol de emisie TVR Iaşi.
Realizatori: Laura Lucescu, Andreea Ştiliuc, Carmen Olaru
16.25 DESCRIPTIO MOLDAVIAE LA PUTNA (26 min)
La această mănăstire, românii vin să se închine la mormântul singurului sfânt care a condus vreodată ţara. Voievodul Ştefan cel Mare ne-a lăsat moştenire treizeci de biserici şi mănăstiri (poate au fost şi mai multe), iar Putna e prima dintre ele!
Realizator: Raluca Aftene
16.55 FLASHMOB TVR IAŞI 25 (6 min)
Realizator — Violeta Gorgos
17.00 CULORILE LUI GHEORGHE CIOBANU ( 36 min), TVR Iași
Lumea satului îl inspiră. Poveștile oamenilor dau viață tablourilor sale. Pictează cu credință și fiecare lucrare pe care o pregătește pare o rugăciune. Iubește culoarea care se lasă sedusă odată cu fiecare tușă a sa, cu fiecare anotimp dăruit cu bucurie.
Realizator Carmen Olaru
(2016, mai, Premiul Special al Uniunii Cineaştilor pentru imaginea filmului a fost oferit lui Cristian Sbîngu, director de imagine)
17.35 SUS PE MUNTE LA MUNŞEL (30 min)
Nu departe de granița Ucrainei cu România, se află cea mai mare localitate românească din Bucovina de Nord și regiunea Cernăuți. Artişti din Basarabia, România şi Ucraina au venit la Crasna pentru a-i ajuta pe localnici să nu piardă tradiţiile româneşti. Hora satului de pe toloacă a adunat zeci de români în costume populare, alături de fiica satului, interpreta Maria Iliuţ.
Realizator — Marin Iliuţ
Duminică, 19 noiembrie 2017
Palatul Academic al Universităţii Bucovinene de Medicină din Cernăuţi, orele 14:00
Duminică, 19 noiembrie, Palatul Academic al Universităţii Bucovinene de Medicină va găzdui un spectacol de folclor extraordinar.
Printre artişti se numără Mioara Velicu, Călin Brăteanu şi Grupul “Străjăncuţa”, Grigore Gherman din Cernăuţi, Iustina Irimia, Ancuţa Corlăţan şi Nicu Mâţă din Cernăuţi, Ansamblul etnografic “Trambita”, formaţia folclorică “Perla” din Cernăuţi, orchestra “Mugurelul” din Cernăuţi, în frunte cu dirijorul Nicolae Hacman, Ana Maria Calancea şi Emilia Nicorici, corul “Dragoş Vodă” din Cernăuţi, ansamblul “Mugurelul” al Palatului Copiilor din Dorohoi şi ansamblul “Mărgineanca” al Casei de Cultură din Botoşani.