Folosirea alfabetului latin în Transnistria poate atrage o amendă de 50 de euro

1473498059-5482

Dreptul la educație este frecvent încălcat în Transnistria, precum și libertatea circulație și dreptul la proprietate. Asta arată un raport al asociației Promo-LEX, citat de Radio Chișinău. Astfel, potrivit acestui raport, utilizarea alfabetului latin pentru limba „moldovenească” (limba română cu caractere chirilice) poate fi pedepsită cu amendă de peste 50 de euro.

Asociația Promo-Lex punctează faptul că dreptul la educație continuă să aibă numeroase restricții în Transnistria. Cel mai bun exemplu în acest sens este legată de utilizare alfabetului latin. Astfel, cei care utilizează alfabetul latin pentru limba „moldovenească” pot să primească o amendă de peste 50 de euro.

Potrivit raportului menționat,  singurul liceu cu predare în limba română din Robnița este obligat să plătească peste 30.000 de euro anual pentru închirierea spațiului. Conducerea liceului a denunțat în repetate rânduri prețul ridicat al chiriei, tarifele nejustificate la serviciile comunale, impozitarea colaboratorilor și presiuni la adresa profesorilor și a elevilor din partea structurilor de la Tiraspol.

Lasă un răspuns