26 mai în calendarul bisericesc și în cel popular

26 05 Ф 1

La 26 mai, potrivit calendarului ortodox pe stil nou, credincioșii îl cinstesc pe Sfântul Apostol Carp, unul din cei 70 de apostoli. Sfântul Apostol Carp a fost hirotonit episcop de Sfântul Apostol Pavel pentru Veria Traciei.  Sfântul Dionisie spune despre Apostolul Carp că era un om „de o mare curăție a minții, foarte blând, nevinovat și smerit; că lui însuși Domnul i S-a înfățișat înainte, înconjurat de îngerii Lui”. Sfântul Carp a convertit mulți păgâni la creștinism. De asemenea, i-a învățat pe iudei să creadă că Hristos Cel răstignit de ei este Dumnezeu adevărat și făcătorul tuturor. Sfântul Carp a fost ucis cu sălbăticie și cu nemilostivire de ceilalți iudei ce nu crezuseră.

Potrivit calendarului bisericesc pe stil vechi, în această zi este prăznuită Sfânta Muceniță Glicheria.

Sfânta Glicheria a trăit în secolul al II-lea, pe vremea împăratului Antonin și a guvernatorului Savin. Ea era fiica unui guvernator roman și după moartea tatălui său s-a stabilit în cetatea Traianopole din Tracia. Glicheria a fost obligată să aducă jertfe înaintea idolului lui Zeus, dar ea a refuzat ferm. În timpul rugăciunilor ei, un fulger a lovit statuia lui Zeus și a sfărâmat-o în bucăți. Înfuriat de această întâmplare, prefectul a poruncit ca Glicheria să fie bătută și aruncată în temniță, dorind ca ea să moară prin înfometare. Cu toate acestea, în timpul detenției, Glicheria a experimentat un miracol. Îngerul Domnului s-a pogorât din cer și îi aducea hrană, astfel încât ea să nu sufere de foame. Temnicerul Laodicius a fost martor la această minune și, inspirat de credința și curajul sfintei, a mărturisit pe Hristos în fața prefectului. În urma mărturisirii sale, temnicerului i s-a tăiat capul ca pedeapsă. În ciuda acestor încercări și persecuții, Glicheria nu și-a renegat credința și a rămas puternică în rugăciunea sa către Dumnezeu. Mai târziu, Sfânta Glicheria a fost supusă altor torturi. Ea a fost aruncată într-un cuptor cu foc, din care a ieșit nevătămată prin intervenția divină. În cele din urmă, ea a fost aruncată la fiare, unde și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu în timp ce se ruga. După moartea ei, s-a descoperit că din sfintele ei moaște curgea mir înmiresmat, care avea puterea de a vindeca diverse boli grele. Acest lucru a demonstrat sfințenia și puterea ei spirituală, iar vestea despre minunile sale a răspândit în credincioși dorința de a-i cinsti moaștele și de a se ruga la ea în timpul nevoilor lor.

În vechime, după semnele timpului din această zi, oamenii încercau să ghicească cum urma să fie vara. Dacă plouă în această zi, vara va fi ploioasă. Dacă albinele au zburat din stupi dis-de-dimineață, vremea va fi însorită.  Dacă pe cer au apărut nori de ploaie, în următoarea zi va fi vreme frumoasă. Rândunelele zboară mult, vremea se va încălzi.

Este important să știm că în prezent clima s-a schimbat și unele din aceste semne ale timpului și-au pierdut actualitatea.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий