La 27 mai, stil nou, este prăznuit Sfântul Ioan Rusul, ocrotitorul călătorilor și doctorul celor bolnavi. Sfântul Ioan Rusul este iubit de credincioşi pentru grabnicul ajutor pe care-l oferă tuturor celor care-i solicită ajutorul. Sfântul Ioan Rusul, ale cărui moaşte se află astăzi în biserica din localitatea Neoprokopion, insula Evia din Grecia, era originar din Malorosia, Ucraina de astăzi. El s-a născut în 1690, din părinţi creştini evlavioşi. De tânăr a fost luat în armată şi a fost nevoit să participe la un război ruso-turc, în anul 1711.
După calendarul bisericesc pe stil vechi, la 27 mai este cinstit Sfântul Mucenic Isidor. Împăratul Deciu (249-251) a vrut ca din primul an al domniei lui să-și organizeze întreaga armată. Astfel, pentru aceasta a trimis în insula Kios din Marea Egee pe tribunul Numerian cu porunca de a încorpora pe toți tinerii înscriși în armată. Între ei a fost și Sfântul Mucenic Isidor.
Sfântul Mucenic Isidor trăia atunci în rugăciune, post și înfrânare. După o vreme a venit poruncă de la împăratul Deciu ca orice creștin s-ar afla în rândurile soldaților trebuie să jertfească idolilor. Isidor a fost pârât că este creștin și a fost chemat la judecată în fața lui Numerian. El a fost îndemnat să jertfească, însă a refuzat să facă acest lucru și astfel a fost supus supliciilor primind în cele din urmă moarte martirică. Trupul mucenicului Isidor a fost luat pe ascuns de prietenul său Antonie și îngropat la marginea orașului. Mai mult, credincioasa Mironia, o creștină bogată din Efes, l-a mutat pe Sfântul Isidor într-un loc deosebit. După încetarea persecuției lui Deciu, aceasta a construit o biserică chiar peste moaștele mucenicului, în amintirea lui.
În calendarul popular pentru această zi sunt următoarele semne: dacă e frig, la vară vor fi mai multe zile răcoroase; dacă e timp frumos, va fi bogată recolta de castraveţi; dacă rândunelele au scos pui, vara va fi timpurie. Ploaia din ziua de 27 mai prevesteşte o vară ploioasă. Dacă dimineaţa şi seara se aud greierii, vara va fi cu arşiţă.
Este important să ştim că în zilele noastre clima s-a schimbat şi unele din aceste semne şi-au pierdut actualitatea.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com.