Contraatacuri limitate ale trupelor ucrainene lângă  Bahmut

Ukrainian soldiers fire a cannon near Bakhmut, an eastern city where fierce battles against Russian forces have been taking place, in the Donetsk region, Ukraine, Monday, May 15, 2023. (AP Photo/Libkos)

Continuarea cu succes a contraatacurilor limitate ale trupelor ucrainene pe flancurile de lângă Bahmut poate complica operațiunea rusă de deblocare a „wagnerienilor” din acest oraș, se menționează în raportul analitic al Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW).

Conform evaluării preliminare a ISW, pentru forțele ruse ar putea fi dificil să înlocuiască forțele Companiei Militare Private „Wagner” în Bahmut, iar contraatacuri limitate și localizate de succes ucrainene le vor complica probabil capacitatea de a face acest lucru. Reducerea ritmului operațiunilor ofensive rusești în zona Bahmut vor permite probabil și mai mult forțelor ucrainene din zonă să înceapă o nouă fază a operațiunilor în jurul orașului, dacă doresc acest lucru”, se subliniază în  raportul analitic.

Potrivit analiștilor, bloggerii ruși pro-belici susțin că forțele ucrainene au efectuat contraatacuri cu succes în zona Orihovo-Vasylivka (11 kilometri la nord-vest de Bahmut) și Klișciivka (7 kilometri la sud-vest de Bahmut). Unul dintre bloggeri susține că contraatacurile ucrainene din zona Orihovo-Vasylivka au forțat unitățile „Veteran” să se retragă până la un kilometru față de pozițiile pe care le dețineau anterior în zonă. Bloggerii susțin, de asemenea, că forțele ucrainene au ocupat terenuri înalte de-a lungul autostrăzii E40 (Bahmut-Sloviansk) lângă Orihovo-Vasylivka și că luptele continuă în această zonă. Un blogger rus pro-belic susține că forțele ucrainene au înaintat în direcția Klișciivka și au trecut râul Siverski Doneț. Poate apărea pericolul încercuirii acestei localități, din cauza căreia trupele ruse vor trebui să se retragă în direcția estică.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий