28 aprilie în calendarul bisericesc și în cel popular

28 04 2023 Ф 1

La 28 aprilie, stil nou, sunt cinstiți Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru. Ei  s-au numărat printre cei șaptezeci de apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos. În Epistola către Romani a Sfântului Apostol Pavel se spune despre cei doi că sunt din același neam cu el (Romani 16;21). Sfântul Apostol Iason a fost pus Episcop al orașului Tars de către Sfântul Apostol Pavel. Sfântul Apostol Sosipatru a fost numit Episcop în Iconium.  Cei doi au predicat  cuvântul Evangheliei în Insula Corfu, unde au ridicat o biserica în numele Sfântului Arhidiacon Ștefan. Când a aflat de activitatea lor misionară, regele insulei i-a închis alături de șapte tâlhari. Apostolii le-au propovăduit acestora învățătura lui Hristos și i-au făcut să aibă credință. Când a auzit despre credința tâlharilor, regele a poruncit să fie uciși. Cei șapte tâlhari au primit în acest fel cununa muceniciei. Când Sfinții Apostoli lason si Sosipatru erau torturați de rege, fiica sa, fecioara Cherchira, se uita la pătimirile lor. Aceasta s-a declarat creștină. Regele a poruncit ca fiica sa să fie închisă în temniță la fel ca cei doi sfinți apostoli. Când a văzut că fiica sa nu vrea să renunțe la credința în Iisus Hristos a poruncit să se dea foc temniței în care aceasta se afla. Ca prin minune fecioara Cherchira a rămas nevătămată. Regele a poruncit ca fiica lui să fie omorâtă de arcași. La puțin timp după aceasta regele a murit și Sfinții Apostoli lason și Sosipatru au rămas în viață. Noul rege a primit Sfântul Botez și a oprit persecuțiile împotriva creștinilor de pe insulă. Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru au propovăduit Evanghelia și au slujit în Biserica din Insula Corfu până la finalul vieții lor.

În această zi, potrivit calendarului bisericesc pe stil vechi, sunt pomenite Sfinţitele Muceniţe Vasilisa şi Anastasia. Ele erau din marea cetate Roma, de bun neam şi bogate, uceniţe ale sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Adunând noaptea sfintele moaşte ale Sfinţilor Apostoli şi îngropându-le, au fost pârâte la Neron împăratul, care le-a pus întâi la închisoare. Apoi, fiind scoase şi spunând ele că rămân întru mărturisirea lui Hristos, au fost torturate și decapitate. Moaștele Mucenițelor Vasilisa și Anastasia se păstrează la Roma.

După semnele timpului din această zi oamenii încercau să prezică cum va fi vara, precum și starea vremii din zilele următoare. Dacă soarele e roșu la răsărit, va fi timp vântos. Vântul puternic din ziua de 28 aprilie prevestește vreme frumoasă. Dacă e rece, rece va fi și vara. De plouă, vara va fi caldă.

În zilele noastre, în natură au loc schimbări radicale și nu toate semnele timpului din bătrâni sunt actuale.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий