28 decembrie: sărbători și semne ale timpului

28 12 2022 F 1

La  28 decembrie creştinii ortodocşi îi prăznuiesc pe Sfinţii 20.000 de mucenici arşi la Nicomidia. Împăratul Maximian, pe când se afla în cetatea Nicomidiei, aflând de numărul mare de creștini din ea, a pus la cale exterminarea lor în apropierea Praznicului Nașterii Domnului. Împăratul, știind că toți creștinii se vor strânge în marea biserica din Nicomidia, a poruncit că biserica să fie înconjurată de lemne uscate, cărora soldații să le dea foc. Sfântul Antim, episcopul Nicomidiei, a adunat în biserică tot poporul lui Hristos, a prăznuit împreună cu ei și i-a învățat adevărata credință. Soldații au înconjurat biserica și nu au mai permis nimănui să iasă din ea.

Înăuntru a intrat trimisul împăratului care le-a vestit creștinilor că împăratul îi somează să jertfească idolilor, altfel vor fi arși de vii. Atunci arhidiaconul bisericii, aprins de focul râvnei dumnezeiești, a întărit mulțimea și i-a pus înainte slava muceniciei la care îi cheamă Dumnezeu. El le-a amintit de pilda celor trei tineri din cuptorul de foc. Creștinii s-a umplut de Duhul Sfânt și au voit cu râvna să răspundă dumnezeieștii chemări. Când episcopul a aflat această s-a grăbit de a botezat pe catehumeni, și a împărtășit pe toți creștinii cu dumnezeieștile și preacuratele Taine. Soldații însă au aprins lemnele așezate din timp. Potrivit tradiției, douăzeci de mii de oameni au dobândit cununa muceniceasca, înălțând cântări de laudă lui Dumnezeu.

Toți aceștia au luat mucenicia la anul 302. Prin mila lui Dumnezeu, Sfântul Antim a scăpat nevătămat, ca să fie de folos și altora. A adus prin Botez pe mulți la Hristos și după ce a fost mult chinuit, s-a mutat la Hristos.

După calendarul bisericesc pe stil vechi, respectat de majoritatea creştinilor ortodocşi din Ucraina, la 28 decembrie este cinstit Cuviosul Trifon. El a fost ocrotitorul marinarilor şi lui i se roagă în caz de pericol. Pentru a avea noroc în decursul întregului an, pe timpurile de demult oamenii făceau hrănitoare pentru păsări şi le hrăneau în decursul sezonului rece.

Dacă în ziua de 28 decembrie este promoroacă, vara va fi multă rouă. Dacă iarna e cu puţină zăpadă, vara vor cădea puţine ploi. Dacă iarna e multă umezeală, vara va fi frumoasă şi caldă.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий