28 martie în calendarul bisericesc şi în cel popular

28 03 2023 F 1

La 28 martie, după calendarul bisericesc pe stil nou, este cinstit Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou. El a fost starețul mănăstirii Pelechit din Helespont, în Asia. Având darul Duhului Sfânt a strălucit ca un soare în rândul oamenilor, i-a vindecat de boli și i-a curățit de duhurile necurate. A luat mucenicia pe vremea împăratului Leon Armeanul între anii 813-820. Conducătorul pornise din nou prigonirile împotriva sfintelor icoane. Alături de alți 40 de monahi, Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou a fost alungat la Efes unde s-a stins din viață în temniță.

Cuviosul Iosif a scris despre Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou că a răbdat prigoniri de la muncitori pentru cinstirea icoanei Mântuitorului Iisus Hristos și l-a numit mucenic.  Alții sunt de părere că a trăit pe vremea Împăratului Leon Isaurul (717-741) și a lui fiului lui, Copronim (741-775) cu mulți ani înaintea lui Leon Armeanul că a pătimit pentru sfintele icoane în perioada în care voievodul lui Copronim, la Hanodracon, a dat năvală fără a anunța cu oaste în Mănăstirea Pelichit, în ziua de Joi din Săptămâna Mare, când avea loc Sfânta Liturghie. Când au intrat în Sfânta Biserică și în Altar aceștia au poruncit să se oprească din cântat și au răsturnat la pământ Sfintele Taine ale lui Iisus Hristos.

În această zi, pe stil vechi, are loc pomenirea Sfântului Mucenic Agapie și a celor șapte mucenici.  Sfântul Mucenic Agapie și cei șapte mucenici au trăit în vremea împăratului Dioclețian (284-305). Sfântul Mucenic Agapie era originar din Gaza, cei doi Dionisie din Tripole, Romil era diacon al bisericii din Diospoli, iar Plisiu și cei doi Alexandru proveneau din Egipt.  Dintre aceștia, doar Agapie a primit botezul prin afundare în apă, ceilalți primind botezul sângelui.  Fiind impresionați de suferința îndurată de creștini pentru credința lor, și-au legat singuri mâinile și s-au înfățişat înaintea ighemonului Urban, spunându-i: „Și noi suntem creștini.»  Cu toții au fost uciși prin decapitare în anul 303.

Calendarul popular prevede următoare semne ale timpului pentru această zi. Dacă ciripesc vesel vrăbiile, vremea va fi caldă şi însorită. Dacă la această dată s-au întors pescăruşii, primăvara va fi caldă. Dacă la apus de soare cerul este de culoare aprinsă, întreaga săptămână va ploua.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий