29 ianuarie în calendarul bisericesc şi în cel popular

29 01 2023 Ф 1

În fiecare an, la 29 ianuarie, stil nou, Biserica Ortodoxă cinstește Aducerea moaştelor Sfântului Sfinţit Mucenic Ignatie Teoforul. Sfântul Ignatie a fost al treilea episcop al Antiohiei, după Apostolul Petru și Apostolul Evod. A fost ucenicul lui Petru și evanghelistului Ioan, cuvântătorul de Dumnezeu. Numele de „Teoforul” al Sfântului Ignatie înseamnă „purtătorul de Dumnezeu”. Se spune că Ignatie a fost copilul pe care Mântuitorul l-a luat în braţe când a spus: „Lăsaţi pruncii şi nu-i opriţi să vină la Mine, că unora ca aceştia este împărăţia cerurilor”. Mucenicul Ignatie a refuzat să se închine zeilor din acele vremuri, de aceea a fost trimis la Roma pentru a fi mâncat de lei. În drumul său până la Roma, Sfântul Ignatie a sfătuit mulţimea credincioşilor să asculte episcopii şi preoţii lor şi să nu creadă învăţăturilor eretice. În cele din urmă, Sfântul Sfinţit Mucenic Ignatie a fost ucis de lei. Rămășițele lui au fost adunate de creștini și duse fraților sfântului, în orașul natal al acestuia, Antiohia,  unde au fost îngropate în pământ.

La 29 ianuarie, stil vechi, se face pomenirea lanțului cu care a fost legat Sfântul Apostol Petru din porunca tetrarhului Irod, după cum scrie în cartea Faptele Apostolilor 12, 1-12. Lanțul cu care a fost legat Sfântul Apostol Petru a primit de la sfințitul său trup putere tămăduitoare, pentru cei ce se apropiau de el cu credință. Însă, creştinii au luat lanțul și l-au ascuns. Acesta a fost păstrat ascuns până în anul 439 când Sfântul Juvenalie, patriarhul Ierusalimului (420-450), l-a dăruit împărătesei Evdochia, soţia lui Teodosie al II-lea (408-458) în semn de recunoștință pentru că zidise multe biserici în Sfânta Cetate. Împărăteasa l-a dus în vechea biserică Sfânta Sofia din Constantinopol, în locul căreia, împăratul Justinian (527-565) a zidit în anul 537 măreața biserică cu același nume.

În popor se crede că Apostolul Petru este ocrotitorul vitelor și în această zi lor li se dădeau nutrețuri mai bune. De asemenea, gospodarii considerau ca până la această dată ei urmau să consume pentru hrana animalelor domestice jumătate din rezervele pregătite pentru iernat. Semnele timpului arată că dacă în această zi ninge, la primăvară se va prinde mult pește. Viscolul prevestește o vară rece. Dacă vântul adie dinspre miază-noapte,  vremea se va răci. De e zi senină și geroasă, vara va fi cu arșiță.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului”www.lyberti.com

Добавить комментарий