29 iulie în calendarul bisericesc și în cel popular

29 07 Ф 1

La 29 iulie, stil nou, este prăznuit Sfântul Mucenic Calinic. Sfântul Mucenic Calinic s-a născut în Cilicia. În anul 290, prezent în cetatea Ancira din Galatia, a fost arestat de păgâni şi dus înaintea dregătorului Sacerdon. Când i s-a spus că va fi spus la chinuri dacă nu va lepăda credinţa în Hristos, Sfântul Mucenic Calinic a zis: „Mie dorit îmi este a suferi pentru Domnul meu, precum îi este pâinea celui flămând”.  I s-au pus în picioare încălţări de fier, ce aveau cuie pe interior şi aşa a fost fugărit în cetatea Gangra. Dar sfântul umbla că şi cum nu simţea durerea din rănirea picioarelor şi cânta psalmul lui David. Pe drumul spre execuţie i s-a făcut sete. Prin rugăciune, Dumnezeu i-a dăruit apă dintr-o stâncă, iar izvorul acela n-a încetat de atunci a dărui apă, spre pomenirea minunii lui Dumnezeu, care s-a făcut cu rugăciunile mucenicului. A fost aruncat în foc, loc în care şi-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu. Cei ce l-au persecutat au găsit trupul Sfântului Mucenic Calinic neatins de flăcări.

După calendarul bisericesc pe stil vechi, în această zi este cinstit Sfântul Atinoghen. El  a trăit în vremea împăratului Dioclețian (284-305). Sfântul Atinoghen a trăit alături de zece ucenici într-o mănăstire de lângă cetatea Sevastiei și a fost episcop al Pidahtoei. Dregătorul Filomarh i-a cerut să se lepede de Hristos și să aducă jertfe idolilor. Atinoghen a refuzat și a fost supus la numeroase chinuri. După ce ucenicii săi au fost uciși, s-a auzit un glas din cer, zicându-i: „Astăzi, cu Mine și cu ucenicii tăi, vei fi în rai și toată dorința ta se va împlini”. Sfântul, după ce a auzit aceste cuvinte, și-a plecat cu împăcare capul sub sabie și astfel a trecut la cele veșnice.

Calendarul popular afirmă că, de obicei, în această zi e soare și arșiță. Nopțile devin mai reci și treptat – mai lungi. Din această zi păsările încetează să cânte. Dacă după această dată se mai aud păsări cântând, e semn că iarna va fi aspră, iar recolta mică. Ploaia din această zi prevestește vreme ploioasă în luna august, care va duce la putrezirea fânului. De plouă cu grindină și apare curcubeul, va fi recoltă bogată. Dacă roua se menține până la amiază, vor fi călduri mari. Dacă cerul e acoperit cu nori, iar albinele și fluturii continuă să zboare, nu va ploua.

În zilele noastre clima s-a schimbat foarte mult și nu toate semnele timpului din vechime sunt actuale.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

Добавить комментарий