Meteorologii  promit un august cald și cu furtuni

29 07 F 1

Aproape două treimi din vara anului curent a trecut, rămânând doar ultima lună – august. În iulie, ziua a devenit deja cu o oră mai scurtă, iar în august va fi cu încă 1,5 ore mai scurtă, adică 13,5 ore în medie în întreaga țară. Pe vremuri, oamenii obișnuiau să spună: „Petru și Pavel (creștinii ortodocși sărbătoresc ziua acestor sfinți pe 12 iulie) au scurtat ziua cu o oră, iar Ilie Proorocul (pe 2 august) a scurtat-o cu încă  o oră și jumătate”.

Potrivit prognozei pe termen lung a Centrului Hidrometeorologic ucrainean, se așteaptă ca luna august să fie la fel de caldă și ploioasă ca și iulie. Temperatura medie lunară va fi de 20-25 de grade Celsius, cu 16-18 grade în Carpați, ceea ce înseamnă cu 1,5-2 grade mai mult decât norma. Cu toate acestea, valorile medii ale lunii nu vor reflecta imaginea completă: spre sfârșitul lunii august va fi sensibil mai rece decât iulie, dar prima jumătate va fi mai caldă, mai ales în zilele însorite.

După cum a declarat pentru TSN.ua șeful Secției de prognoză meteorologică, Vladyslav Bilyk, se așteaptă ca luna august să fie similară cu iulie, mai ales la început. „Vom avea vreme instabilă, oscilații de temperatură, două sau trei zile de vreme destul de caldă, apoi ploi, frig pentru o zi sau două, apoi din nou încălzire”, spune Bilyk. „Luna nu va fi uscată, ca în iunie anul trecut, de exemplu, iar ploile sunt prognozate să se încadreze în limitele normale. „Vor exista dezastre meteorologice, este imposibil să trăiești fără ele în timpul verii. Ele sunt tipice pentru latitudinile noastre. Dar ar fi mai corect să le numim condiții meteorologice severe, cum ar fi furtuni, vijelii, grindină și ploi abundente. Este posibil să se prevadă în avans când și ce regiune va fi afectată de vremea rea, cu până la trei zile înainte. Dar nu există nicio îndoială că în luna august condițiile meteo severe sunt de așteptat peste tot”, a conchis Vladyslav Bilyk.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий