29 iunie în calendarul bisericesc şi în cel popular

29 06 F 1

La 29 iunie, stil nou, sunt sărbătoriţi Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, numiți și căpeteniile apostolilor și stâlpii cei neclintiți ai Bisericii lui Hristos.  Sfântul Petru este din Betsaida, Galilea. Era fiul lui Iona și frate cu Apostolul Andrei, cel întâi-chemat. Era de meserie pescar, neînvățat și sărac. Numele său din părinți era Simon.  Era căsătorit, dar nu se știe dacă a avut copii. Numele de Petru l-a primit de la însuși Domnul Iisus Hristos, care s-a uitat la el și i-a spus „Tu ești Simon, fiul lui Iona; tu te vei chema Chifa (care, tălmăcit, însemnează Petru)” (Ioan 1, 42).

Sfântul Pavel a fost bărbat învăţat, fariseu şi rabin în religia evreilor, ucenic al lui Gamaliel şi cunoscător al întregii învăţături din vremea sa.  Se numea Saul înainte de a veni la credinţă şi era de origine din Tarsul Ciliciei.  Împuternicit de sinedriul din Ierusalim, Pavel a prigonit cumplit pe cei ce mărturiseau credinţa în Hristos şi propovăduiau Învierea Lui.  Pe când călătorea spre cetatea Damascului, pentru a prinde pe creştinii de acolo, Saul a văzut pe Domnul, Care i S-a arătat în chip minunat, şi a crezut în El, lepădând rătăcirea în care trăise până atunci. Din clipa aceea, Saul s-a dovedit un neînfricat propovăduitor al credinţei creştine şi, sub noul nume de Pavel, a fost unul dintre cei mai mari Apostoli ai lui Hristos. El a dus Evanghelia, adică vestea cea bună a Domnului, printre popoarele păgâne, binevestind în multe locuri din Răsărit, trecând prin Grecia, la Atena, la Corint, în Asia Mică şi în Macedonia şi ajungând până la Roma.

După calendarul bisericesc din această zi pe stil vechi,  este cinstit Sfântul Tihon, care a trăit în secolele IV-V.  El a fost sfințit episcopul Amatundei în Cipru. Tatăl Sfântului Tihon a fost brutar. Tihon a fost pus de tatăl sau să vândă pâine, dar el o dădea oamenilor săraci fără bani. Tatăl l-a întrebat de ce dă săracilor pâinea fără bani, iar el a spus că împrumută pe Dumnezeu atunci când le oferă oamenilor săracilor pâini.  După rugăciunile sale, tatăl său a găsit hambarele pline de grâu, atât de mult încât nu mai putea deschide ușa acestora. Sfântul Tihon a reușit să convertească mulți păgâni la credința în Hristos și a dărâmat multe temple, a ridicat biserici pe locul lor.

Semnele timpului din această zi arată că, dacă dimineaţa a căzut rouă, ziua va fi senină. Peştele se agită, starea vremii se va înrăutăţii. Greierii au încetat să cântă, în curând va ploua.

În ultimul timp, în natură au avut loc mari schimbări, de aceea unele semne ale timpului, transmise din bătrâni, şi-au pierdut actualitatea.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий