29 mai în calendarul bisericesc și în cel popular

29 05 Ф 1

La 29 mai, stil nou, este prăznuită Sfânta Muceniță Teodosia din Tir. Sfânta Muceniță Teodosia din Tir este una dintre cele mai cunoscute fecioare martire.  În anul 308, în ziua de 2 aprilie Sfânta Muceniță Teodosia a văzut un grup de creștini care se pregăteau a fi duși în fața judecății pentru credința lor. Pentru faptul că Sfânta Teodosia a început să-i încurajeze și să-i fericească pentru pătimirea lor a fost adusă înainte guvernatorului Urban care i-a cerut să jertfească la idoli, dar a refuzat, mărturisindu-și credința în Hristos. Astfel a fost supusă supliciilor apoi, în cele din urmă a suferit moarte martirică prin înecare.

După calendarul bisericesc pe stil vechi, Sfântul Teodor cel Sfințit s-a născut și a crescut păgân în Tebaida de Sus. La vârsta de 14 ani a plecat de la părinți la mănăstirea Sfântului Pahomie. Mai târziu se vor călugări atât mama sa, cât și fratele lui. După moartea Sfântului Pahomie, Teodor a fost proclamat stareț al tuturor sfintelor mănăstiri întemeiate de starețul sau. Sfântul Teodor cel Sfințit a trecut în neființă în anul 367.

În calendarul popular pentru această dată sunt următoarele semne ale timpului: dacă a înflorit scorușul, zile friguroase nu vor mai fi; dacă cerul e senin și cu nori albi, în următoarele zile va fi vreme frumoasă. Tunetul din ziua de 29 mai prevestește o recoltă bogată de cereale, iar grindina este semn că vor fi multe ciuperci.  Dacă albinele zboară departe de stupi, în următoarele zile va fi vreme bună.

Este important să știm că în prezent clima s-a schimbat și unele din aceste semne ale timpului și-au pierdut actualitatea.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий