Pe data de 29 noiembrie, stil nou, Biserica Ortodoxă îl cinsteşte pe Sfântul Mucenic Paramon. El a trăit în secolul al III-lea, pe vremea domniei lui Deciu. Achilin, dregătorul Răsăritului, a poruncit către 370 de creștini să jertfească zeului Poseidon. Pentru că aceștia s-au opus, au fost ucişi. Când aceștia pătimeau, pe lângă ei a trecut Paramon, un creștin care a strigat către Achilin: „O, cât de mulţi drepţi sunt înjunghiaţi fără vină, de necuratul voievod, pentru că nu se închină idolilor lui celor fără de suflet şi muţi”. Când Achilin a auzit cele spuse a poruncit ca Paramon să fie ucis.
La 29 noiembrie, stil vechi, este prăznuit Sfântul Matei, unul dintre cei doisprezece apostoli aleşi de către Iisus Hristos. Potrivit scrierilor, acesta este şi autorul primei Evanghelii. Sfântul Epifanie a mărturisit că Evanghelia după Matei a fost prima dată scrisă în limba aramaica şi în greacă. Evanghelia după Matei se află înscrisă în lista Canonului Muratori şi amintită de Sfinţii Părinţi. Înainte de a fi chemat la apostolat, Sfântul Matei se numea Levi şi era vameş, aşa cum era de altfel şi Sfântul Andrei. După răstignirea Mântuitorului, Sfântul Evanghelist Matei a rămas la Ierusalim pentru încă 15 ani. În tot acest timp, Sfântul Matei a propovăduit iudeilor toate învăţăturile lui Iisus Hristos. A oferit învăţături din Sfânta Evanghelie în ţara sa, apoi în Parţia, Midia, Etiopia, vestind tuturor mântuirea prin Iisus Hristos. Sfântul Evanghelist Matei a suferit o moarte martirică în Etiopia, fiind ars pe rug.
Semnele timpului arată că dacă în această zi e moină, iarna va sosi târziu. De plouă, urmează o perioadă caldă de iarnă. Dacă norii se lasă mai jos, se aşteaptă geruri mari.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com