3 noiembrie: sărbători şi semne ale timpului

????????????????????????????????????

La 3 noiembrie, stil nou, sunt cinstiţi Sfinţii Mucenici Achepsima, episcopul, Iosif, preotul, şi Aitala, diaconul. Ei au viețuit în secolul al IV-lea, în timpul împăratului Sapor, regele perşilor.  Sfântul Achepsima a fost arestat în vremea prigoanei împotriva creștinilor și aruncat în temniță, unde a fost chinuit timp de trei ani. Moartea sfântului a fost descoperită chiar de un copil, care ar fi intrat în casa acestuia și l-a sărutat pe cap spunându-i: „Fericit este acest cinstit cap, căci cu cununa muceniciei pentru Hristos se va încununa!”.  Sfinții Mucenici Iosif și Aitala, pentru ca au avut curajul de a mărturisi credința în Hristos, au fost îngropați în pământ până la mijloc, iar torționarii i-au pus pe creștini să-i bată cu pietre.  Însă, prin puterea lui Dumnezeu, noaptea  trupul lui Iosif a dispărut, peste trupul lui Aitala a răsărit un arbore de mir, iar cu frunzele și ramurile acestuia oamenii primeau vindecare pentru orice boală. Potrivit tradiției creștine, acest arbore a rodit vreme de cinci ani, până când păgânii l-au tăiat din rădăcină.

În această zi, după calendarul ortodox pe stil vechi, este prăznuit Sfântul Ilarion cel Mare. El s-a născut în anul 291, în satul palestinian Tabatha. Trimis în Alexandria la studii, s-a familiarizat cu credinţa ortodoxă şi s-a botezat acolo. După ce a auzit despre vieţuirea asemeni îngerilor a Sfântul Antonie cel Mare, Ilarion a plecat să-l întâlnească şi să înveţe de la el cele plăcute lui Dumnezeu. Însă curând s-a întors acasă pentru moartea părinţilor săi şi împărţind tot ce i-a rămas săracilor, Ilarion s-a dus în deşertul din vecinătatea oraşului Maium (Maiuma).

În deşert, călugărul s-a luptat mult cu gândurile necurate, cu risipirea minţii, cu patimile trupului, dar pe toate le-a învins cu munca fizică grea, post şi rugăciune neîncetată. În scurt timp, toată Palestina a auzit de sfântul pustnic. Domnul l-a învrednicit pe Sfântul Ilarion cu puterea izgonirii duhurilor necurate, eliberând cu harul primit multe suflete din legăturile vrăjmaşului.  Cu şapte ani înainte de moartea sa (+ 371 / 372), Sfântul Ilarion s-a mutat înapoi în Cipru, unde a trăit în singurătate până în clipa în care Domnul l-a chemat la EL.

În această zi, potrivit tradiţiei populare, era aşteptată prima zăpadă. Drumul era considerat hotar între lumea noastră şi lumea forţei răului. De aceea se crede că nu e bine să fie construită casă în drum, căci cei ce vor locui în ea des se vor îmbolnăvi. De asemenea, nu e bine să cânţi în drum, să discuţi cu voce tare şi să mănânci. Cea mai periculoasă este considerată răscrucea de drumuri.

Ziua de 3 noiembrie este favorabilă pentru recoltarea culturilor târzii, pomuşoarelor şi fructelor, precum şi pentru facerea vinului de casă. Dacă a căzut prima zăpadă, iarna va fi timpurie. Vântul cald prevesteşte vreme caldă în continuare. Dacă e zi cu soare şi senină, în următoarele zile vremea va fi rece, cu cer senin. Curcubeul în această zi este un semn bun. Vremea se va ameliora.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий