La 30 octombrie, pe stil nou, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Zenovie şi Zenovia. Sfinţii Zenovie şi Zenovia au trăit în vremea împăratului Dioclețian. Aceștia s-au născut în cetatea Egeea din Cilicia. Cei doi sfinți au moștenit de la părinți o avere uriașă, dar și credința în Hristos.
Cu o desăvârșită dragoste față de Domnul, aceștia și-au împărțit toată averea săracilor. Datorită acestor fapte, Zenovie a fost ales episcop al cetății Egeea. Se spune că Dumnezeu i-a dăruit lui Zenovie harul de a vindeca toată boala și neputința din popor. Însă, în timpul persecuției împotriva creștinilor, Zenovie a fost arestat și dus înaintea prefectului Lysias care i-a spus: „Ai de ales una din două: ori viața, ori moartea; însă viața o vei avea, dacă vei aduce jertfă zeilor noștri”. La acestea Sfântul Zenovie a zis: „Viața fără Hristos moarte este, moartea pentru El înseamnă viaţă, nicidecum moarte!”. Astfel, în timp ce era supus chinurilor, a venit în fața judecătorului Zenovia, sora sa. Aceasta a mărturisit că dorește să bea și ea paharul pe care îl bea fratele ei, ca să dobândească și ea cununa vieții. După acestea ei au fost aruncați în foc.
În această zi, creştinii ortodocşi, care se conduc după calendarul bisericesc pe stil vechi, îl cinstesc pe Sfântul Prooroc Osea. Osea este fiul lui Beeri și un profet al Israelului din secolul al VIII-lea î.Hr.. Este unul din cei Doisprezece Profeți din Biblia ebraică, cunoscuți și ca profeți minori în Vechiul Testament creștin. Osea de multe ori este considerat ca un „profet al apocalipsei”, dar după mesajul său privind distrugerea există și o promisiune a refacerii.
Proorocul Osea s-a străduit să-i aducă înapoi la dreapta credință pe izraeliții care uitaseră de Dumnezeul cel adevărat, Dumnezeul părinților lor. A mustrat poporul din Regatul de nord al lui Israel pentru fărădelegile lor, îndeosebi pentru idolatrie și le-a prevestit nenorocirile pe care aveau să le sufere din cauza invadatorilor străini. A proorocit și despre Hristos, prevestind întoarcerea Lui din Egipt (Osea 11, 1), învierea Lui a treia zi (Osea 6, 2) și biruința Lui asupra morții.
În trecut, în ziua Proorocului Osea, sătenii îşi pregăteau pentru iarnă căruţa (carul), ungeau cu smoală şi dohot roţile. De asemenea, îşi pregăteau şi sania, schimbau potcoavele la cai. Ziua de 30 octombrie este favorabilă pentru nunţi.
Semnele timpului arată că dacă cerul este posomorât, în zilele următoare va ploua. Dacă gâştele bat des din aripi, în curând va ploua. Dacă muşuroaiele furnicilor sunt mai înalte, iarna va fi aspră şi cu multă zăpadă. Mreje de păianjen se prind de plante, vremea rece e departe. Dacă pe cer se văd puține stele, va fi furtună. Dacă dimineața se aude ciripit de păsări, vremea se va răci. Până la această dată sosesc păsările care iernează pe meleagurile noastre. Este un semn că în curând vremea se va răci.
Trebuie să luăm în considerare faptul că în natură au avut loc mari schimbări și multe din aceste semne ale timpului nu mai sunt actuale.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com