4 decembrie: sărbători şi semne ale timpului

4 12 2022 F 1

La 4 decembrie, după  calendarul bisericesc pe stil nou, este sărbătorită Sfânta Muceniţă Varvara. Ea  a trăit pe vremea Împăratului Maximilian, între anii 284-305, la Heliopolis. Frumusețea sa trupească a făcut ca tatăl său, Dioscor, să o închidă într-un turn. Tatăl păgân era de părere că poporul nu este vrednic pentru a vedea frumusețea fiicei sale. Închisă în turn, Sfânta Muceniță Varvara le povestea păzitoarelor ei adevărul despre zei: „ Zeii pe care îi cinstește tatăl meu sunt făcuți de mâini omenești”. Odată tatăl ei a poruncit ca într-una din băile palatului să se facă două ferestre, Sfânta Varvara a rugat să se facă trei în numele Sfintei Treimi. Când a trebuit să îi răspundă tatălui său pentru ce a cerut trei ferestre, Sfânta Varvara i-a răspuns: „Mai bine este sa fie trei decât două, căci tu, părintele meu, ai poruncit să se facă două ferestre în chipul precum mi se pare a doi luminători cerești, al soarelui și al lunii, ca să lumineze baia, iar eu am poruncit ca să se facă și a treia în chipul luminii celei întreite, pentru că trei sunt ferestrele luminii celei neapropiate, celei negrăite, celei neapuse și celei neînserate, care luminează pe tot omul ce vine în lume”.  Pentru că a refuzat să se închine idolilor și l-a ales pe Iisus Hristos, Sfânta Muceniță Varvara a fost ucisă cu sabia de tatăl ei.

Tot în această zi este prăznuit Sfântul Ioan Damaschin (675-749). El s-a născut într-o familie aristocrată care făcea parte din fruntea administrației fiscale din Siria. A avut parte de o educație aleasă, iar tutore i-a fost călugărul Cosma, venit din Italia. Când califul Omar II (717-720) a început persecuția împotriva creștinilor, Sfântul Ioan Damaschin se retrage la Mânăstirea Sfântul Sava. Este hirotonit preot de Patriarhul Ioan V al Ierusalimului. Este anatemizat de sinodul iconoclast din 754, pentru că va lupta împotriva dușmanilor icoanelor. Sfântul Ioan Damaschin s-a stins din viață în anul 749, la Mănăstirea Sfântul Sava.

La 4 decembrie creştinii ortodocşi din Ucraina sărbătoresc, pe stil vechi, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (stil vechi – 21 noiembrie).  Este o sărbătoare a Luminii, aducătoare de noroc și bucurie. Sărbătoarea mai este cunoscută și sub numele de Vovidenie, termen care provine din slavonă şi se traduce „ceea ce se face văzută”. În calendarul creștin ortodox se vorbește despre momentul în care Fecioara Maria, în vârstă de 3 ani, a fost adusă de părinţii săi, Ioachim şi Ana, la Templul din Ierusalim. Sfinții Ioachim și Ana nu puteau avea copii și și-au îndreptat rugăciunile către Dumnezeu, cerându-i să le dăruiască un copil, și au promis că dacă acest lucru se va îndeplini, ei îl vor duce la templu și îl vor închina lui Dumnezeu. Rugându-se la Dumnezeu, dorința lor s-a împlinit, un înger spunându-le că vor avea o fată pe care trebuie să o boteze Maria. Binecuvântați cu un copil, Sfinții Ioachim și Ana s-au ținut de promisiune și când Fecioara Maria a împlinit 3 ani, aceștia au dus-o la templu, unde a rămas până la vârsta de 15 ani. La templu, Maria şi-a petrecut întreaga copilărie, crescând în curăţenie sufletească, rugându-se neîncetat şi citind Scriptura împreună cu alte fecioare, văduve şi preoţi. Fecioara Maria a petrecut astfel, 12 ani, până când acelaşi Arhanghel Gavriil, care l-a anunţat pe Ioachim că va avea un copil care se va umple de Duhul Sfânt, a vestit-o că-L va naşte pe Iisus, Fiul Domnului. Ca să rămână nepătată în fata lumii, Fecioara Maria a părăsit templul şi s-a logodit cu Iosif, martorul fecioriei ei şi al miracolului divin al naşterii pruncului Iisus.

Credința populară spune că de Intrarea Maicii Domnului în Biserică, ca și de Crăciun, cerurile se deschid, iar oamenii pot înțelege graiul animalelor. Este momentul în care credincioșii se roagă pentru împlinirea celei mai mari dorințe din viața lor.  Semnele timpului arată că dacă până la sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului a nins, zăpada se va topi, iar dacă ninge după această zi, zăpada se va menţine până la primăvară. Este semn al recoltelor bogate. De e ger, iarna va fi geroasă şi cu multă zăpadă.  Dacă e moină şi vreme caldă, recoltele vor fi mici. Gerul din ziua de 4 decembrie prevesteşte o vară cu arşiţă.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий