4 ianuarie în calendarul bisericesc şi în cel popular

4 01 2023 F 1

La 4 ianuarie, stil nou, este prăznuit  Soborul celor 70 de Apostoli. Iisus Hristos a fost Cel care a ales 70 de apostoli pentru a propovădui cuvântul Său, chiar dacă acest lucru presupunea și anumite chinuri și prigoniri. Printre cei 70 de Apostoli se numără și: Sfântul Marcu Evanghelistul (episcop în Alexandria), Sfântul Iosie sau Iosif (episcop în Eleuteropolis), Sfântul Anania (episcop în Damasc), Sfântul Narcis (episcop în Atena), Sfântul Apelie (episcop în Heracleea), Sfântul Aristobul (episcop în Bretania), Sfântul Irodion (episcop în Patras), Sfântul Ruf (episcop în Teba, din Elada), Sfântul Asincrit (episcop în Ircania, din Asia), Sfântul Hermes (episcop în Filipopoli), Sfântul Hermas (episcop în Dalmația), Sfântul Linos (episcop în Roma). Sfântul Fortunat, despre care Sfântul Pavel pomenește în Epistola I către Corinteni (16, 17), a câștigat sfârșit fericit în propovăduirea cuvântului lui Dumnezeu, Sfântul Ahaic, pe care îl pomenește Sfântul Pavel împreună cu Fortunat, în aceeași Epistola către Corinteni (16, 17): „M-am bucurat de venirea lui Fortunat şi a lui Ahaic, căci lipsirea voastră au împlinit-o aceștia și au odihnit duhul meu și al vostru”.

După calendarul bisericesc pe stil vechi, la 4 ianuarie este cinstită Sfânta şi preaviteaza Muceniţă Anastasia. Ea a trăit în Roma, pe vremea împăratului Diocleţian. Era fiica unui elin, cu numele Prepexastu, şi al unei creştine cu numele Fausta. A învăţat credinţa creştină de la mama ei, iar Sfintele Scripturi de la un bărbat insuflat de Dumnezeu şi binecredincios, cu numele Hrisogon. Părinţii au măritat-o cu un elin, numit Publie. Din pricina necredinţei lui, sfânta se purta cu el fără dragoste; se prefăcea totdeauna bolnavă, ca să nu aibă nici o legătură cu el. Se îmbrăca cu haine proaste şi sărăcăcioase; stătea de vorbă numai cu femei nevoiaşe; slujea pe ascuns pe cei ce pătimeau pentru Hristos, intra în închisorile în care se aflau, le spăla şi le ungea rănile cu untdelemn şi le dădea hrană potrivită, însoţită fiind totdeauna de o slujitoare. Pentru toate aceste fapte, întâi a fost închisă de soţul ei, că îi ştia faptele. S-a întâmplat însă că soţul ei s-a înecat într-o furtună pe mare. Rămasă liberă, Anastasia a împărţit toate averile ei săracilor. După aceea, fără să se mai teamă, slujea celor ce pătimeau pentru Hristos; pe cei care mureau îi lua şi-i îngropa cu cinste. A îndemnat pe mulţi la mucenicie. A fost prinsă, supusă la chinuri de mulţi ighemoni împreună cu alte femei. În timpul chinurilor şi-a luat cununa muceniciei.

Sfânta Muceniţă Anastasia este considerată ocrotitoarea celor condamnaţi pe nedrept şi femeilor gravide.

Potrivit calendarului popular, cum e starea vremii în ziua Sfintei Anastasia, aşa va fi ea şi în luna octombrie. Chiciurile sunt semn de belşug, iar dacă norii plutesc împotriva vântului, în curând va ninge. Dacă la apus de soare cerul e senin, urmează o zi senină şi frumoasă.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий