49 de state membre ale ONU au făcut o declarație comună privind deportarea forțată şi ilegală a copiilor ucraineni în Rusia

6 04 2023 Ф 1

Documentul a fost publicat pe Twitter de Reprezentantul Permanent al Ucrainei la ONU, Serghii Kyslyţia.

Declarația a fost semnată de Andorra, Albania, Australia, Austria, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Canada, Croația, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Georgia, Grecia, Guatemala, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Japonia, Republica Coreea, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Moldova, Monaco, Muntenegru, Regatul Țărilor de Jos, Noua Zeelandă, Macedonia de Nord, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, San Marino, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Ucraina, Marea Britanie și SUA. Ea este un răspuns la ședința Consiliului de Securitate al ONU, unde Împuternicitul rus pentru Drepturile Copilului, Maria Lvova-Belova, care este căutată de Curtea Penală Internațională special pentru deportarea copiilor ucraineni, trebuia să vorbească în regim de  video conferinţă.

În Declarație se menţionează  că Rusia va încerca „să-și prezinte acțiunile în Ucraina conform dreptului internațional”. Documentul mai precizează că faptele deportării copiilor ucraineni sunt evidente, în timp ce Rusia minte și manipulează. Este vorba de peste 19,5 mii de copii ucraineni. Mulți dintre ei au fost luați de la părinți.

„Condamnăm acțiunile Federației Ruse în Ucraina, în special, deportarea forțată a copiilor ucraineni, precum și alte încălcări grave împotriva copiilor comise de forțele ruse în Ucraina. Nicio cantitate de dezinformare, răspândită de Federația Rusă, nu poate nega adevărul acestei chestiuni sau să protejeze oamenii de responsabilitatea pentru aceste crime”, se arată în comunicat.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий