5 ianuarie în calendarul bisericesc şi în cel popular

5 01 2023 F 3

La 5 ianuarie, după calendarul bisericesc pe stil nou, este Ajunul Botezului Domnului. Boboteaza este sărbătoarea Botezului Domnului, însă în termeni populari se mai numește și ​„Epifanie”, „Teofanie”, „Arătarea Domnului” sau „Descoperirea cuvântului Întrupat”.  Boboteaza are loc în fiecare an la data de 6 ianuarie, cu o zi înainte de sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul.

La slujba de Bobotează se sfinţesc apele, iar preoții spun rugăciuni și săvârșesc slujba aghesmei mari, pe care credincioșii o iau acasă și o beau pe nemâncate, vreme de 8  zile.

În această zi, după calendarul pe stil vechi, sunt cinstiţi Sfinții 10 Mucenici din Creta. Aceştia sunt  Teodul, Satornin, Evpor, Ghelasie, Evnichian, Zotic, Agatopus, Vasilide, Evarest și Pompie, care au pătimit în jurul anului 250, pe insula Creta, din porunca împăratului Deciu. Au refuzat să se închine idolilor și au mărturisit că sunt creștini și pentru asta le-a fost tăiat capul. Dar înainte cei 10 Mucenici din Creta au rostit următoarea rugăciune: „Iartă, Doamne, pe robii Tăi și primește vărsarea sângelui nostru pentru noi, pentru rudeniile noastre și prieteni și pentru toată patria, ca să scape din întunericul necunoștinței și cu ochi curați să vadă buna credință, să Te cunoască pe Tine, Lumina cea adevărată, O! Împărate veșnic”.

În popor i se spune „ziua lui Teodul”. După anumite semne ale timpului, oamenii încercau să ghicească cum va fi starea vremii în continuare. Dacă în această zi ninge şi e vânt puternic, luna iulie va fi rece şi ploioasă. Vântul din această zi e semn de belşug.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий