La 5 martie, stil nou, este cinstit Sfântul Cuvios Mucenic Conon. El era din Isauria, un ținut muntos din Asia Mică la graniță cu Frigia, Licaonia, Cilicia și Pisinia. A trăit în secolul I și s-a născut în satul Bidani, a primit învățătura creștină și s-a botezat după anghelofania pe care a avut-o, fiind binecuvântat de prezența Arhanghelului Mihail. Dumnezeu a binecuvântat ostenelile sale cu darul săvârșirii de minuni și cu cel al alungării diavolilor. Prin viața sa aleasă a adus pe mulți păgâni la creștinism. Dregătorul imperial Magnus, care conducea ținutul, a pornit o prigoană împotriva creștinilor aflați în teritoriul pe care îl administra în numele împăratului de la Roma. Astfel, Sfântul Conon a fost prins și chinuit pentru a renunța la creștinism. Din fericire, a fost scăpat de consătenii săi care, aflând de patimile lui, s-au răsculat împotriva lui Magnus și l-au alungat din localitatea lor. La doi ani după tragicul eveniment, Cuviosul Conon a trecut la cele veşnice Cuviosul Conon a trecut la cele veşnice și toată Isaura a plâns pentru dânsul, iar după înmormântarea sa casa Cuviosului Conon a fost transformată în biserică.
După calendarul bisericesc pe stil vechi, la 5 martie este prăznuit Sfântul Leon, episcopul Cataniei. El a trăit în perioada domniei împăratului Heraclie. A devenit episcop în Catania, ocupându-se cu îngrijirea celor care se aflau în nevoie, dar și a celor bolnavi. În timpul episcopatului său a ridicat o biserică închinată Sfintei Lucia și un locaș de cult în cinstea Sfinților 40 de Mucenici. În acea vreme, un vrăjitor pe nume Iliodor era prilej de sminteală pentru mulți creștini din oraș. Rugându-se lui Dumnezeu, într-o zi după Sfânta Liturghie, Sfântul l-a legat cu omoforul de gât și l-a dus într-un loc numit Ahilion, unde a poruncit poporului să facă un foc mare. După aceea au intrat amândoi în foc, sfântul ieșind nevătămat prin puterea lui Dumnezeu, iar vrăjitorul a ars. Sfântul Leon a trecut la cele veșnice în jurul anului 780.
Dacă în această zi e lapoviţă, în curând timpul se va încălzi. Ţurţurii de la streşinile caselor sunt semn de belşug în roade. Dacă ciorile zboară în înaltul cerului, va viscoli, iar dacă stau pe pământ, vremea se va încălzi. Dacă a apărut iarbă nouă, primăvara deja a sosit.
(T.L.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com