6 aprilie în calendarul bisericesc şi în cel popular

6 04 2023 F 1

La 6 aprilie, stil nou, este prăznuit Sfântul Eutihie, patriarhul Constantinopolului.  Sfântul Eutihie  s-a născut în Frigia într-o familie cu părinți creștini. Când era copil, se juca cu cei de vârsta lui și fiecare a trebuit să scrie pe un zid propriul nume și ceea ce vor face în viață.  Când a venit rândul lui Eutihie acesta a scris pe zid: „Eutihie — Patriarh”!  La vârsta de 30 de ani, Eutihie a fost numit starețul unei mânăstiri din Amasia. Când avea 40 de ani a fost trimis de Mitropolitul Amasiei în calitate de delegat al său la cel de-al V lea Sinod ecumenic, care a avut loc în Constantinopol în anul 553.  Cu ocazia Sinodului împăratul Iustinian și Patriarhul Mina l-au îndrăgit mult pe Eutihie. Patriarhul Mina i-a cerut  împăratului ca Eutihie să ia scaunul patriarhal după ce moare el. Sfântul Eutihie va face acest lucru în Biserica lui Hristos vreme de 12 ani. Pentru că a fost împotriva ereziei, a fost exilat. A stat în exil doisprezece ani și opt luni.

Sfântul Eutihie  a fost făcător de minuni pentru că îi vindeca pe oameni de tot felul de boli prin rugăciune și prin ungerea acestora cu untdelemn. După ce s-a stins din viață Împăratul Iustinian la conducere a venit Împăratul Iustin. Sfântul Eutihie a fost rechemat pentru a ocupa scaunul patriarhal al Constantinopolului, unde a rămas până când s-a stins din viață,  în anul 582.

În această zi, după calendarul ortodox pe stil vechi, este cinstit  Sfântul Ierarh Artemon, episcop al Seleuciei.  Sfântul Artemon s-a născut în Seleucia, cetate a Pisidiei, regiune antică din Asia Mică, şi a fost hirotonit episcop de Sfântul Apostol Pavel, căci „era între toţi cetăţenii ca un luminător, strălucind cu fapte bune, şi nu i se cădea a se ascunde sub obroc”.  „Iar el, îndreptând bine şi cu plăcere de Dumnezeu turma cea încredinţată lui, a fost tuturor liman de mântuire, văduvelor şi săracilor purtător de grijă, sufletelor şi trupurilor doctor, făcător de minuni şi toate zilele vieţii sale bine şi cu dumnezeiască plăcere petrecându-le, şi-a sfârşit viaţa la adânci bătrâneţi”, este scris despre el în „Vieţile Sfinţilor”.

Semnele timpului din această zi arată că, dacă vremea e caldă, primăvara va fi frumoasă şi vara va sosi repede. Dacă se aude cântând ciocârlia, e a vreme caldă, iar dacă se aude ciripitul cintezei – vremea se va răci. Dacă în noaptea acestei zile e cald, caldă va fi şi primăvara.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий