6 august în calendarul bisericesc și în cel popular

6 08 Ф 1

La 6 august, stil nou, este sărbătorită Schimbarea la Față a lui Iisus Hristos. Schimbarea la Față a Mântuitorului marchează momentul în care apostolii aflați pe muntele Tabor s-au convins că Mântuitorul era fiul lui Dumnezeu.  În tradiția străveche, această sărbătoare marchează începutul toamnei și astfel există și o serie de superstiții și tradiții respectate de creștini. În această perioadă din an, credincioșii nu mănâncă nici carne, nici produse lactate, aflându-se în post. Praznicul amintește de momentul în care Mântuitorul Hristos și-a arătat puterea divină pe Muntele Taborului, în fața a trei dintre ucenicii săi: Petru, Iacob și Ioan, cu scopul de a-i întări pe aceștia în credință. Credincioșii mai numesc această sărbătoare și Obrejenia, cuvânt ce provine din limba slavonă și înseamnă „transformare”. Ziua aceasta marchează data în care Iisus, alături de trei mucenici apropiați, Petru, Iacob și Ioan, au urcat pe muntele Tabor pentru a se ruga. Biserica spune că, în timp ce Iisus se ruga, cei trei au fost învăluiți într-un nor de lumină. Atunci, în norul luminos, doi bărbați au început să vorbească cu Iisus despre patima și moartea Sa în Ierusalim. Cei doi sunt nimeni alții decât marii prooroci ai Vechiului Testament, Moise și Ilie.

După calendarul bisericesc pe stil vechi, în această zi ortodocșii din Ucraina îi cinstesc pe Sfinții Boris și Gleb. Viața acestor cneji mucenici a fost descrisă de cronicarul Nestor de la Lavra Pecerska din Kiev. Boris și Gleb (botezați Roman și David) au fost fiii mai mici ai prințului Volodymyr cel Mare al Kievului și frații lui Iaroslav cel Înțelept și Sviatopolk cel Obscur. Boris s-a născut în 986, Gleb în jurul anului 990, și amândoi au avut o viață scurtă.  De la tatăl său Volodymyr, Boris a primit Rostov (există o versiune conform căreia ar fi fost Volodymyr-Volyn), iar Gleb a primit Murom. Sviatopolk  ar fi trebuit să primească tronul Kievului, dar Volodymyr cel Mare nu a dorit acest lucru și a plănuit să transfere puterea celuilalt fiu al său. Prințul nu a avut timp să facă acest lucru, iar după moartea sa în 1015, Sviatopolk a preluat tronul. Vestea morții lui Volodymyr cel Mare a fost ascunsă de Sviatopolk, iar Boris a fost prins pe drum când el și soția sa se întorceau dintr-o campanie împotriva pecenegilor. Soția i-a sugerat prințului să preia tronul de la Sviatopolk, dar Boris nu a vrut să ridice mâna împotriva fratelui său mai mare. Cea mai mare parte a armatei l-a părăsit pe Boris, iar Sviatopolk, după ce a aflat de moartea tatălui său, a trimis asasini la Boris — acesta a fost înjunghiat mortal la 24 iulie 1015. Boris avea 29 de ani. Sviatopolk l-a chemat pe Gleb la Kiev. Iaroslav l-a avertizat pe acesta că tatăl său a murit, iar fratele a fost ucis și că și el era în pericol. Dar și Gleb a fost ucis – în timpul unei rugăciuni pentru tatăl și fratele său. Gleb avea 25 de ani.

După semnele timpului din această zi oamenii încercau să ghicească cum va fi iarna. Dacă de dimineață plouă,  iarna va fi cu zăpadă. De e soare și timp frumos, iarna va fi moale. Dacă roua se menține până la amiază, va fi furtună. Insectele par mai agresive, va fi vreme frumoasă și caldă. Dacă păianjenii și-au întins mrejele, ploile vor dura mai mult.

Trebuie să se țină cont de faptul că în natură au avut loc schimbări esențiale și unele semne ale timpului și-au pierdut valoarea.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

Добавить комментарий