6 decembrie: sărbători şi semne ale timpului

6 12 2022 F 1

La  6 decembrie pe stil nou este sărbătoare cu cruce roşie şi dezlegare la peşte pentru creştinii ortodocşi de Sfântul Nicolae. Sfântul Ierarh Nicolae este cel mai cunoscut şi unul dintre cei mai iubiţi sfinţi. Acesta este cinstit pe la 6 decembrie, anual de către Biserica Ortodoxă.

Sfântul Nicolae s-a născut în jurul anului 270, în localitatea Patara, din părinţi credincioşi şi înstăriţi. Potrivit tradiţiei, din vremea prunciei, Nicolae s-a arătat a fi un copil minunat. Se hrănea numai din sânul drept al mamei sale, iar în fiecare zi de miercuri şi de vineri, mânca o singură dată şu numai după apusul soarelui. Sfântul Nicolae, mișcat de o sfânta dorire, pleacă spre a se închină la Sfintele Locuri. În timpul călătoriei pe mare, se ivește o furtuna cumplita.

Toți cei prezenți în corabie se gândeau că vor muri din cauza furtunii. Marea și vânturile s-au liniștit în urma rugăciunilor lui Nicolae. După ce a potolit marea, a înviat un corăbier care căzuse din vârful catargului pe punte. Datorita acestor minuni, Sfântul Nicolae a devenit ocrotitorul marinarilor și al tuturor celor ce călătoresc.

Seara de 5 decembrie este pentru toţi copiii prilej de emoţie. Cu grijă îşi curăţă cizmele sau ghetele şi le aşează aproape de uşă sau de fereastră, în aşteptarea lui Moş Nicolae.

Conform tradiţiei, celor cuminţi moşul le aduce dulciuri, iar celor neascultători, o nuieluşă.

De asemenea, există obiceiul să se pună în apă crenguţe de pomi fructiferi în casă, lângă icoane, care să înflorească de Anul Nou. Legenda lui Moş Nicolae s-a răspândit în toată lumea şi a luat caracteristicile fiecărei ţări. În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor şi a activităţilor caritabile.

După calendarul bisericesc pe stil vechi, la 6 decembrie sunt cinstiţi  Sfântul Grigorie, episcopul Mitrofan şi Sfântul Amfilohie. Sfântul Grigorie s-a născut în satul Pretorie, aproape de cetatea Acragandiei, în părţile Siciliei, din părinţi dreptcredincioşi. În al optulea an al vârstei sale, copilul a fost dat la învățătura cărții la un oarecare dascăl iscusit cu numele Damian și a învățat în doi ani a citi bine toate cărțile și a scrie și a cânta cântările bisericești. Iar în al doisprezecelea an a fost dus la biserică de fericitul Patamion episcopul, care l-a încredințat lui Donat arhidiaconul, ca să-l povățuiască spre nevoințe duhovnicești și spre viața cu fapte bune. Îndeletnicind-se băiatul cu rugăciunea și cu neîncetată citire, ziua și noaptea ședea lângă cărți, citind dumnezeieștile Scripturi și viețile sfinților părinți, aprinzându-se cu inima ca să urmeze lor. La vârsta de douăzeci și doi de ani a vrut să meargă la Ierusalim ca să se închine Sfântului Mormânt și se ruga cu stăruință către Dumnezeu ca să-i îndrepte calea spre bine.

Semnele timpului arată că dacă această zi e însorită şi caldă, aşa va fi şi luna iunie. Vântul din nord şi lapoviţa prevestesc timp ploios în decursul lunii iunie. Norii au coborât mai jos, e semn că vremea se va răci.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий