6 noiembrie: sărbători şi semne ale timpului

6 11 2022 F 5

Pe data de 6 noiembrie, stil nou, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Pavel Mărturisitorul. Sfântul Pavel Mărturisitorul  s-a născut în Tesalonic, fiind secretar și diacon al Sfântului Alexandru. Odată ce patriarhul Alexandru se afla în pragul morții, a transmis următoarele: „De veți voi bărbat dumnezeiesc și înțelept, puternic să vă învețe pe voi adevărul și luminând cu virtuțile ca sfeșnicul scos de sub obroc, să îl alegeți pe Pavel”. Astfel, Sfântul Pavel Mărturisitorul a fost ales patriarh al Constantinopolului.  În ciuda alegerii făcute de Sfântul Alexandru, Sfântul Pavel Mărturisitorul nu a fost acceptat de către ereticii arieni, dar nici de Constantiu, care la vremea aceea era împărat arian.  Astfel, acesta a fost înlăturat din scaunul de patriarh și a ales să se refugieze la Roma.

În această zi, pe stil vechi, este cinstită Icoana Maicii Domnului „Bucuria tuturor celor necăjiți”.

Maica Domnului, deși este în Rai, ea ne primește și ascultă cu dragoste rugăciunile noastre, ale celor necăjiți, mijlocind către Fiul pentru noi. Mijlocirea ei neîncetată și dragostea de mamă, ajută la vindecarea bolilor și potolirea necazurilor noastre. Rugăciunea către Maica Domnului, rostită în faţa acestei icoane conţine următoarele cuvinte: „Cum Te vom numi pe Tine, Fecioară, Ceea Ce pe robii Tăi cei cuprinşi de mâhnire îi ridici la lumina izbăvirii şi picuri în suflete untdelemnul milostivirii spre înecarea durerilor celor de multe feluri? Nu ne părăsi în ceasul necazurilor şi mai cu seamă când norii grei ai deznădăjduirii se ivesc pe bolta inimii noastre. Cu ale Tale stăruitoare rugăciuni dobândeşte iertare păcatelor noastre şi ne întăreşte pe piatra credinţei. Primeşte din nevrednicele noastre mâini flori de cuvinte mulţumitoare şi ne împărtăşeşte de mireasma pocăinţei celei mântuitoare”.

Copiile acestei icoane, care îi ajută pe bolnavi, pe cei căzuţi la suferinţă, se află practic mai în toate lăcaşele de închinare.

Dacă în această zi se aud greierii, iarna va fi timpurie. Semn al iernii timpurii este şi faptul, dacă de pe arţar până la această dată au căzut toate frunzele. Ceaţa de dimineaţă prevesteşte îngheţuri.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий