6 septembrie în calendarul bisericesc și în cel popular

6 09 Ф 1

La 6 septembrie, stil nou,  în Biserica Ortodoxă are loc Pomenirea minunii Sfântului Arhanghel Mihail în Colose. Pe parcursul anului bisericesc, există diverse sărbători dedicate Sfinților Arhangheli. Pe data de 6 septembrie, se celebrează amintirea minunii săvârșite de Sfântul Arhanghel Mihail la Chones, în Colose, Frigia.  De asemenea, alte momente de sărbătoare dedicată Sfinților Arhangheli au loc în următoarele date: 26 martie, 13 iulie și Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil pe 8 noiembrie.

Între orașul Colose din Frigia – veche regiune istorică din partea central-vestică a Asiei Mici (azi Turcia) – și orașul Ieripoli se afla o biserică închinată Sfântului Arhanghel Mihail, zidită deasupra unui izvor unde veneau mulți bolnavi și se tămăduiau. Sfântul locaș a fost ridicat de un păgân din Laodiceea, oraș în Asia Mică (s-a numit inițial Diospolis, apoi Roas, Antioh al II-lea fiind cel care l-a colonizat între 261 si 246 î. Hr, dându-i numele soției sale, Laodiceea) convertit la creștinism în urma unei minuni a Sfântului Arhanghel Mihail. Fiica păgânului era mută din naștere, iar prin vedenie minunată tatăl ei a primit poruncă în vis de la Sfântul Arhanghel Mihail să-și ducă copilul la acest izvor ca să se vindece. Ascultând porunca Sfântului Arhanghel fiica sa a primit vindecare, iar el a primit botezul creștin. După 90 ani de la zidirea sfântului lăcaș a venit acolo un copil în vârstă de 10 ani din Ieripoli care se numea Arhip. Acesta a rămas în biserică, postind și făcând rugăciuni ca și marii pustnici ai sihăstriilor. La momentul potrivit s-a călugărit, învrednicindu-se și de darul preoției, slujind până la adânci bătrâneți și propovăduind cuvântul Domnului. Însă păgânii din orașul Ieripoli s-au hotărât să acopere apa izvorului, iar pe Arhip să-l omoare. Când s-au apropiat, Sfântul Arhanghel Mihail le-a amorțit mâinile, Cuviosul nepățind nimic, iar cei ce săpau au fost izgoniți de o flacără ce a țâșnit din cristalul izvorului. Văzând cele întâmplate, păgânii și-au pus în gând să abată apele râurilor Hrisos, Licocaper și Kufos asupra bisericii Cuviosului Arhip, însă Sfântul Arhanghel Mihail din nou i-a oprit pe aceștia, poruncind apelor să stea, după care deschizând o prăpastie, le-a poruncit să intre acolo. Cuviosul Arhip a murit la vârsta de 70 de ani.

După calendarul bisericesc pe stil vechi, în această zi este cinstit Sfântul Mucenic Eutihie. Sfântul Eutihie a fost ucenicul lui Ioan Evanghelistul și al Sfântului Pavel. Acesta era originar din Sevastia Palestinei. El a fost sfințit ca apostol misionar. De asemenea, a mărturisit faptul că are multă credință în Hristos. În timpul vieții sale, acesta a fost însoțit de un înger. Se zice că acesta avea rolul de a-l întări. De asemenea, îi vestea ce urma să se întâmple. Mai mult decât atât, acest înger l-a hrănit în chip minunat, în vremea în care era în temniță.

În calendarul popular pentru această zi sunt următoarele semne ale timpului: dacă pe stejar sunt multe ghinde, iarna va fi geroasă și cu zăpadă; ziua caldă și însorită prevestește vreme frumoasă în septembrie. Ploaia din această zi este semn că va fi recoltă bogată de dovleci. Ciripitul pițigoilor prevestește ploi și răcirea vremii.

Unele din aceste semne ale timpului și-au pierdut actualitatea, deoarece în natură au avut loc mari schimbări.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com 

Добавить комментарий