Cât de important este ajutorul militar american pentru Ucraina?

D82F489C-5A8E-4890-856D-88CA58430778_w640_h360_s
Analiști americani spun că ajutorul american a fost până acum crucial pentru dotarea şi profesionalizarea armatei ucrainene şi lupta anticorupție în Ministerul Apărării.
Supoziția care domină scena politică americană este că, într-o convorbire cu Volodimir Zelinsi, președintele Ucrainei, Donald Trump i-ar fi cerut acestuia să investigheze familia Biden şi amestecul fiului fostului vicepreședinte în Ucraina. Şi se presupune, deşi Trump nu a făcut asta explicit în convorbire, că prețul era deblocarea ajutorului militar american, care fusese aprobat de Congres. Cât de important este acest ajutor? — e întrebarea pusă corespondentului Europei Libere la Washington.
Statele Unite au oferit Ucrainei între 2014 şi luna iunie a acestui an ajutor militar în valoare de 1.5 miliarde de dolari. Atunci când președintele Trump a suspendat acest ajutor, cu câteva zile înainte de conversația cu Volodimir Zelinsi, deşi ajutorul fusese autorizat de Congres, asta a fost o veste proastă pentru Ucraina. Analiști americani spun că ajutorul american a fost până acum crucial pentru dotarea şi profesionalizarea armatei ucrainene şi lupta anticorupție, în Ministerul Apărării al Ucrainei.
Pe fondul crizei politice din America, legată de posibilitatea ca Trump să fie pus sub acuzare de Congres, lideri democrați vor să afle care au fost împrejurările care au dus la suspendarea ajutorului. Până acum, fondurile pentru apărarea Ucrainei au fost sprijinite bipartizan în America.

Președintele Volodimir Zelenski este interesat să cumpere mai multe rachete anti-tanc, ceea ce a şi spus pe durata convorbirii cu Donald Trump. Ajutorul militar şi în special rachetele anti-tanc au fost văzute din 2014 încoace ca un indiciu dacă Washingtonul sprijină sau nu Ucraina, împotriva agresiunii ruse. Administrația Obama a analizat solicitarea Kievului, dar nu a aprobat livrarea proiectilelor Javelin, pe care Guvernul Ucrainei le dorea.

Rachetele Javelin au fost subiect de controversă şi în 2016, când campania lui Trump a scos din platforma republicană, la convenție, apelul la înarmarea Ucrainei. Dar sprijinitorii cauzei ucrainene au continuat să ceară, şi în cele din urmă, după ce tancurile rusești au fost retrase de pe front. Departamentul de Stat a aprobat vânzarea a 210 proiectile Javelin în 2018. Şi acestea s-au dovedit eficace, descurajând pe separatiști să aducă blindate în estul Ucrainei.

Dar chiar dacă livrările respective au avut mai mult un efect psihologic, nu același lucru se poate spune despre ajutorul militar pe ansamblu, care are un impact considerabil, fapt conștientizat de autorități şi motivul pentru care ajutorul militar putea fi o monedă de schimb importantă, pentru ceea ce președintele Trump dorește să obțină de la Volodimir Zelenski, adică compromiterea adversarului său politic, Joseph Biden.

Dar firește, pe durata convorbirii, Donald Trump nu a explicitat trocul şi este sarcina investigatorilor din Congres a vadă dacă a fost sau nu șantaj, pentru obținerea de avantaje politice interne.

Europa Liberă

Добавить комментарий