8 februarie  în calendarul bisericesc şi în cel popular

8 02 2023 F 2

La 8 februarie, stil nou, este prăznuit Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat, purtătorul de biruință și ocrotitorul militarilor.  Sfântul Teodor Stratilat a trăit pe vremea împăratului Liciniu (308-324), fiind cu neamul din cetatea Evhania (aproape de Evhaita, îm Asia Mică). Şi a fost în oaste  stratilat, adică  general, iar împăratul îi încredinţase cârmuirea cetăţii Heracleea, din ţinutul Pontului.  Auzind, însă, că acest dregător al său nu numai că s-a îndepărtat de cinstirea zeilor, dar se ostenea şi cu propovăduirea credinţei în Hristos şi îndeamna pe toţi să se lepede de închinarea idolilor, împăratul a hotărât să-l cerceteze el însuşi.   Astfel, împăratul a venit în Heracleea şi, la cererea Sfântului Teodor, i-a dat acestuia îngăduinţa să ia idolii de aur acasă la el, spre a-i cinsti după datină.  Dar, ducându-i acasă, Sfântul a sfărâmat idolii în bucăţi şi i-a împărţit săracilor. Iar după ce s-a făcut ziuă, un sutaş a spus împăratului că a văzut capul de aur al zeiţei Artemida – zeiţa care fusese dată în ajun Sfântului Teodor – şi că acum era purtat de un sărac. Și acesta, fiind întrebat, a mărturisit că de la Teodor Stratilat l-a primit. Şi împăratul, auzind de o faptă ca aceasta, a rămas mut de mânie. Deci, poruncind slujitorilor, Sfântul a fost prins şi adus înaintea sa.Atunci, mărturisind el că toate cele spuse de sutaş sunt adevărate, a fost osândit la chinuri grele. Şi a îndurat Sfântul Teodor, cu credinţă şi cu vitejie, toate chinurile; şi, pătimind, neîncetat propovăduia credinţa în Hristos.

În această zi, după calendarul bisericesc pe stil vechi, este prăznuit Sfântul Teodor Sicheotul, Episcopul Anastasiopolei. Sfântul Teodor și-a cunoscut trecerea sa degrabă de la cele pământești și a spus aceasta cu bucurie ucenicilor săi, precum și vremea sfârșitului său, după praznicul Paștilor, care a și fost. Iar când se sfârșea, a văzut pe sfinții îngeri, care veniseră să-l ia și, zâmbind cu față luminoasă, și-a dat sfântul său suflet în mâinile lor.

În vremurile mai vechi, în prima jumătate a lunii februarie deseori erau geruri mari, de aceea Sfântul Teodor era numit „cel care aduce gerul”. Semnele timpului arată: dacă în această zi ciripesc pițigoii, primăvara va fi târzie. Dacă ciocănitoarea bocănește pe tulpinile copacilor, primăvara va fi timpurie. Apusul auriu al soarelui prevestește ger, iar cel trandafiriu – încălzirea vremii și ninsori.

(T.L.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий