La 9 august, stil nou, este prăznuit Sfântul Apostol Matia. Sfântul Matia s-a numărat printre cei doisprezece Apostoli, în locul lui Iuda Iscarioteanul, prin tragere la sorți. Matia a venit pe lume în Betleem, din tribul lui Iuda. Acesta a studiat Cărțile Legii cu Sfântul și Dreptul Simeon. Inițial a făcut parte din cei șaptezeci de Apostoli. Sfântul Apostol Matia a vestit Evanghelia lui Hristos în Iudeea, Macedonia si Etiopia. Potrivit unor scrieri vechi, se spune că Apostolul Matia ar fi primit martiriul în Etiopia, în timp ce în alte documente se vorbește despre plecarea sa din Etiopia spre Macedonia și Iudeea, locuri unde a vestit învățătura lui Iisus Hristos. Documentele de mai sus amintesc și de aducerea sa la Templu, după porunca arhiereului Anania, pentru a răspunde acuzațiilor aduse de iudei cum că propovăduiește un proroc fals, pe Iisus Nazarineanul. Pentru că nu a vrut să se lepede de credința în Iisus Hristos, Sfântul Apostol Matia a fost bătut cu pietre până la moarte.
După calendarul bisericesc pe stil vechi, la 9 august este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. Sfântul şi Marele Mucenic Pantelimon a trăit în cetatea Nicomidia, din Asia Mică, pe timpul împăratului Maximian (286-305 d.Hr.). Tatăl său era senatorul păgân Eustorgiu, iar mama sa era creştină şi se numea Euvula. Ei l-au numit pe copilul lor Pantoleon, ceea ce se tâlcuieşte „cu totul leu”, nume prin care s-a arătat mai înainte curajul mărturisirii de care avea să dea dovadă. După ce primește botezul de la preotul Ermolae, numele său a devenit Pantelimon, care înseamnă «„el cu totul milostiv”. Sfântul Pantelimon ajunge după puțină vreme la o cunoaștere desăvârșită a artei medicale, încât, împăratul Maximian care-i remarcase calitățile, intenționă să îl ia la palat ca medic particular. După ce a vindecat un orb, împăratul i-a cerut lui Pantelimon să renunțe la credința creștină. Pentru că a refuzat, Sfântului Pantelimon i s-a tăiat capul. În loc de sânge, a curs lapte din trupul său. Din anul 303, anul morții sale, Sfântul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor.
După semnele timpului din această zi se poate prezice cum va fi vremea în continuare, cum vor fi recolta și toamna. Dacă lăcustele sar, va fi vreme senină și uscată. Dacă furnicile se ascund în mușuroi, va ploua. Dacă stejarii au multă ghindă, va fi recoltă bogată. Varza a început să formeze mai devreme căpățâni, toamna va fi rece.
În zilele noastre, în natură au avut loc mari schimbări și unele din aceste semne ale timpului și-au pierdut valoarea.
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com