„NE UNEŞTE MAREA DORINŢĂ DE A ASIGURA PROSPERAREA RAIONULUI CERNĂUŢI ŞI A LOCUITORILOR LUI”

5 06 2021 LC DOMN 5

Interviu cu preşedintele Consiliului Raional Cernăuţi, Ruslan DOMNIŢAC

În rezultatul reformei administrativ-teritoriale  din toamna anului trecut a fost format raionul Cernăuţi – cel mai mare în regiunea noastră şi unul dintre cele mai mari în Ucraina.

– Raionul Cernăuţi include 33 de comunităţi teritorial-unite cu o populaţie de 654 mii de persoane. Aceasta înseamnă 72,5 la sută din întreaga populaţie a regiunii Cernăuţi. Unii îl numesc „raion sătesc”, ceea ce nu este corect, fiindcă din componenţa lui face parte şi comunitatea orăşenească Cernăuţi.

5 06 2021 LC DOMN 1

– Iar dacă vorbim de componenţa raionului Cernăuţi se cere subliniat faptul că toate localităţile cu populaţie românească, excepţie fac doar satele din CTU Mămăliga, s-au pomenit sub aceeaşi conducere raională.

– Consider că acesta este un lucru pozitiv. Consiliul Raional Cernăuţi  îşi vede misiunea în asigurarea condiţiilor necesare pentru păstrarea şi dezvoltarea culturii, spiritualităţii  tuturor minorităţilor naţionale, inclusiv a etnicilor români şi moldoveni, cum se mai consideră unii. Prin venele mele curge şi sânge românesc, şi nu ţin în taină aceasta. M-am născut la Şişcăuţi, unicul sat „moldovenesc”, după cum îi spun prin părţile locului, din fostul raion Secureni, situat la hotar cu Moldova. În această scurtă perioadă de timp, care a trecut de la alegerile locale, m-am deplasat în toate comunităţile teritorial-unite, care formează raionul Cernăuţi, pentru a cunoaşte cât mai bine starea reală a lucrurilor, ca hotărârile pe care le vom lua în continuare să fie cât mai eficiente.

5 06 2021 LC DOM 2

– Din informaţiile difuzate în reţelele de socializare ştim că aţi avut întâlniri cu pedagogi de la şcolile româneşti din raion, aţi participat la diferite acţiuni culturale şi festivităţi din satele noastre. Desigur, aţi observat că în şcolile din unele localităţi numărul elevilor este foarte mic, iar aceasta înseamnă că aceste instituţii de învăţământ, dar şi localităţile respective, sunt lipsite  de perspectivă.

– Vă explic poziţia mea faţă de această şi alte probleme sociale destul de acute. Statul începe de la atitudinea fiecăruia dintre noi. Doar oamenii îşi aleg puterea. Şi eu, şi toţi deputaţii din noul Consiliu Raional am primit acelaşi mandat al încrederii din partea alegătorilor. Important este să folosim acest mandat în interesele alegătorilor. Nu putem schimba situaţia momentan, printr-un singur gest al mâinii. Dar suntem conştienţi de faptul că minuni se pot face şi cu mâinile proprii. Activitatea Consiliului Raional am început-o de la zero, fără ajutorul cuiva. În Consiliul Raional Cernăuţi au fost aleşi deputaţi care reprezintă zece partide politice, însă îi uneşte marea dorinţă de a asigura prosperarea raionului şi a locuitorilor lui. Nu în zadar afirmăm că în prezent avem un singur partid – Consiliul Raional.

5 06 2021 LC DOMN 3

Să revenim la problema satelor „lipsite de perspectivă”, după cum aţi menţionat mai sus. Sunt de acord – un sat nu poate avea viitor, dacă în el nu locuiesc cât mai multe familii tinere. Dar, cum să rămână tinerii în sat? Ei trebuie să aibă locuri de muncă. Iată de ce una din sarcinile noastre principale constă în crearea noilor locuri de muncă, în antrenarea investiţiilor. Putem realiza asemenea planuri în comun cu partenerii de peste hotare, care au acces direct la programe europene. Anume din acest punct de vedere am semnat recent un memorandum de colaborare cu Consiliul Judeţean Iaşi. Nu facem lucru de pionierat, doar programe de colaborare transfrontalieră cu partenerii din România au realizat şi realizează şi alţii, însă tindem să folosim cât mai eficient conlucrarea noastră cu Consiliul Judeţean Iaşi.  E prea devreme să facem unele bilanţuri, pot să afirm că ne străduim ca acest organ reprezentativ – Consiliul Raional Cernăuţi, să fie cât mai aproape de oameni, de problemele lor. Încercăm să rezolvăm aceste probleme omeneşte şi în limitele legii.

5 06 2021 LC DOMN 4

Interlocutor: Vasile CARLAŞCIUC

„Libertatea Cuvântului”www.lyberti.com

Добавить комментарий