Anul 1274. A murit poetul Francesco Petrarca, umanist italian din secolul al XIV-lea, unul dintre cei mai importanţi poeţi lirici ai literaturii italiene şi universale. Francesco Petrarca (1304-1374) s-a impus în special prin forma perfectă a sonetelor sale şi în afara spaţiului de limbă italiană, influenţând lirica europeană. Pe lângă cunoaşterea profundă a autorilor clasici şi a limbii latine, operele sale scrise în „volgare” au jucat un rol precumpănitor în dezvoltarea limbii italiene vorbite într-o limbă literară. Prin convingerea sa asupra strânsei legături între cultura clasică şi învăţătura creştină, Petrarca a contribuit la dezvoltarea umanismului european, care reuneşte aceste două idealuri. Alături de Dante Alighieri, Petrarca este unul din principalii precursori ai Renaşterii.
Anul 1612. A avut loc Bătălia de la Cornul lui Sas, în care Constantin Movilă, domn al Moldovei, a fost înfrânt de tătari. Bătălia de la Cornul lui Sas, de pe malul Prutului, este o parte din Războaiele moldoveano-polone, a fost o bătălie dintre Principatul Moldovei (sprijinit de trupele otomane și tătare), și Uniunea statală polono-lituaniană. În urma luptei comandantul polon, Potocki cade prizonier și este întemnițat, iar Constantin Movilă moare la trecerea Nistrului.
Anul 1877. Marele Duce Nicolae, comandantul suprem al armatelor rusești, a adresat principelui Carol o telegramă cifrată în care, relatându-i despre înfrângerea suferită de trupele rusești în cea de-a doua bătălie de la Plevna, i-a cerut cu insistență ajutorul. Principele Carol a primit telegrama care relata că rușii au suferit o înfrângere completă la Plevna, Bulgaria, în timpul Războiului ruso-turc de la 1877-1878. O parte din trupele rusești au intrat în panică, Marele Duce Nicolae al Rusiei și-a mutat cartierul general si însuși țarul Alexandru II-lea era gată să se retragă peste Dunăre. În telegrama către Carol, Marele Duce Nicolae al Rusie scria: „Turcii au concentrat la Plevna cele mai puternice forțe armate, copleșindu-ne. Te rog să demonstrăm că suntem uniți și, dacă e posibil, treci Dunărea pe unde dorești. Între Jiu și Corabia, această demonstrație este indispensabilă ca să-mi ușurezi mișcările. Nicolae”. Principele Carol a tărăgănat intervenţia în război a Armatei Române, pană în momentul în care Marele Duce Nicolae al Rusiei a solicitat oficial ajutorul militar românesc. A urmat Bătălia de la Plevna (20 iulie – 10 decembrie 1877), în care victoria armatei române a pus bazele independenţei de stat a României.
Anul 1980. Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară de la Moscova, URSS.
Anul 1994. Leonid Kucima devine Preşedinte al Ucrainei. A fost al doilea președinte al Ucrainei,din 19 iulie 1994 până în 23 ianuarie 2005.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com