Declaraţia liderilor Ucrainei, Georgiei şi Republicii Moldova

19 07 2021 LC INFO 2

Preşedinţii Ucrainei, Georgiei şi Moldovei, în timpul întâlnirii de astăzi de la Batumi, au semnat Declaraţia summit-ului de la Batumi privind integrarea europeană. În documentul plasat pe site-ul şefului Statului ucrainean se subliniază: „Ne confirmăm devotamentul ferm faţă de continuarea procesului nostru de integrare în Uniunea Europeană pe calea reformelor atotcuprinzătoare, orientate la consolidarea  instituţiilor noastre democratice şi la apropierea treptată a legislaţiei noastre în domeniile respective de elementele-cheie ale dreptului UE”.

Declaraţia menţionează că acordurile de asociere cu UE sunt foile de parcurs pentru reforme, iar implementarea lor constituie baza pentru consolidarea asociaţiei politice şi aprofundarea în continuare a integrării economice şi pe ramură a trei parteneri asociaţi cu Uniunea Europeană.

„Acordarea perspectivelor europene pentru trei parteneri asociaţi va fi un stimul puternic şi va da un imbold reformelor şi mai profunde, şi mai ample. În acest context amintim că, în corespundere cu articolul 49 al Acordului cu UE, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina, ca ţări europene, care respectă valorile europene şi sunt fidele avansării lor, pot să depună cereri de aderare la Uniunea Europeană”, se specifică în document.

Aceste trei ţări, de asemenea, accentuează că sunt gata să conlucreze cu UE în domeniul politicii comune a securităţii şi apărării, inclusiv de contracarare a ameninţărilor hibride, de consolidare a rezistenţei la atacurile cibernetice,  de luptă împotriva dezinformării, de dezvoltare a platformelor de colaborare cu departamentele şi serviciile respective ale UE.

19 07 2021 LC INFO 3

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий