De nivelul vaccinării depinde nivelul de securitate a statului

17 09 2021 LC CIORNYI 1

Suntem în perioada când „factorul de sezon” influenţează asupra creşterii numărului îmbolnăvirilor de coronavirus. Regiunea Cernăuţi, cea mai mică în Ucraina, iarăşi deţine „întâietatea” în ceea ce priveşte apariţia noilor cazuri de infectare cu COVID-19. O condiţie de reţinere a extinderii acestei boli periculoase este vaccinarea populaţiei. În ţinutul nostru ritmul acestui proces este lent, sub nivelul indicelui mediu pe ţară. Publicaţia online „Libertatea Cuvântului” s-a adresat directorului Departamentului Ocrotirea Sănătăţii din cadrul Administraţiei Regionale de Stat Cernăuţi, Oleg Ciornyi, să comenteze situaţia în privinţa vaccinării anti-COVID.

– În regiunea noastră vaccinarea a început la 25 februarie anul curent. La ora actuală este imunizată 20,83 la sută din populaţie, indicele mediu pe Ucraina fiind de 24,63 la sută. Nicidecum nu putem vorbi de neajunsuri în organizarea procesului de vaccinare. Mult depinde de conştientizarea de către cetăţeni a importanţei vaccinării, a subliniat Oleg Ciornyi. Departamentul Ocrotirea Sănătăţii chiar de la bun început a organizat procesul de imunizare a populaţiei aşa cum se cuvine. Funcţionează 84 de puncte de vaccinare, 42 de brigăzi mobile, 10 centre de vaccinare: 5 – la Cernăuţi şi altele 5 – la Vijniţa, Chiţmani, Storojineţ, Hotin şi Novodnistrovsk.

– Odată cu începerea noului an de învăţământ, s-a accentuat asupra necesităţii şi importanţei imunizării în rândurile pedagogilor. Există condiţia ca 80 la sută din numărul cadrelor didactice să fie vaccinate pentru ca procesul de instruire să se desfăşoare offline, dar nu la distanţă.

– În 155 de şcoli din cele 380 care există în regiune, acest indice a fost asigurat la începutul anului de învăţământ. În ultimele zile se observă o dinamică pozitivă şi există speranţa că până la posibila trecere la codul „galben” de securitate epidemiologică la toate instituţiile de învăţământ va fi depăşit acest indice şi şcolile vor funcţiona normal. Potrivit datelor de care dispun, în CTU Voloca, unde activează 110 cadre didactice, nivelul de vaccinare este de 98,18 la sută. În capul listei se află CTU Boian – 94,74 la sută, CTU Pătrăuţi – 91,46 la sută, CTU Mahala – 88,10 la sută, CTU Noua Suliţă – 88,02 la sută, CTU Tereblecea – 86,23 la sută, CTU Ciudei – 83,82 la sută, CTU Herţa – 81,13 la sută. Evident că cifrele se schimbă de la zi la zi. Ne bucură responsabilitatea socială a pedagogilor.

În cazul dat şi a medicilor…

– De la medici se cere să demonstreze şi o înaltă pregătire profesională. Noi, medicii, înţelegem foarte bine ce înseamnă în cazul dat formarea imunităţii colective împotriva acestei boli. Iar imunitatea colectivă se formează numai prin vaccinare. Eu personal m-am vaccinat chiar atunci când în regiune a fost adus primul lot de vaccin. Este important ca fiecare cetăţean să conştientizeze faptul că fără vaccinare va fi foarte greu să învingem această boală. Eu consider că de nivelul vaccinării depinde nivelul de securitate a statului.

În regiunea noastră există cantitatea necesară de vaccin. Dispunem şi de o rezervă de 50 mii de doze. Putem înfăptui zilnic 10 mii de vaccinări. Totul depinde numai de dorinţa şi conştiinţa cetăţenilor noştri. De responsabilitatea lor faţă de propria sănătate şi de sănătatea celor din jur. E adevărat, vaccinarea nu garantează că omul nu se va îmbolnăvi de coronavirus. Însă, la cel vaccinat boala decurge în formă mai uşoară. Atunci şi tratamentul costă mai ieftin. Iar pentru tratarea coronavirusului, care cauzează complicaţii serioase, se folosesc medicamente foarte scumpe. Chiar şi acest argument economic e în favoarea vaccinării.

Interlocutor: Vasile Carlaşciuc     

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий