Istoricul zilei: 17 septembrie

17 09 2021 ИСТ 1

Anul 642. Arabii musulmani ocupă Alexandria şi incendiază celebra sa bibliotecă. Biblioteca din Alexandria a fost cea mai renumită bibliotecă a antichității. Situată în Alexandria, adevărată metropolă a civilizației greco-romane din Egiptul antic, conținea peste 900.000 de pergamente. Întemeiat în jurul lui 332 î.e.n. de Alexandru cel Mare, orașul Alexandria s-a dezvoltat în continuare și în vremea lui Ptolemeu I. Acesta din urmă a construit, în 288 î.e.n., un muzeu (palat al muzelor), care găzduia o universitate, o academie și o bibliotecă. La început mărimea bibliotecii se ridica la 400.000 de volume (papirusuri), ca pe timpul lui Cezar să ajungă la 700.000.

Alexandria Library History - Egypt Tours Portal
Alexandria Library History — Egypt Tours Portal

Anul 1620. În început Bătălia de la Țuțora care a durat până la 7 octombrie, ea fiind parte din Războaiele Moldoveano-Polone şi Războaiele magnaţilor polonezi în Moldova (1593-1621). Bătălia de la Țuțora, pe malurile Prutului, a fost o bătălie dintre Uniunea statală polono-lituaniană (sprijinită de trupele Moldovei) și Imperiul Otoman, (sprijinit de Hanatul Crimeii).

17 09 2021 ИСТ 3

Anul 1812. Începutul celei de-a treia domnii a lui Scarlat Callimachi în Moldova.  Scarlat Callimachi (1773-1821), a fost domnul Moldovei între 24 august 1806 – 26 octombrie 1806, 4 august 1807- 13 iunie 1810 şi 17 septembrie 1812 – iunie 1819, și al Tarii Româneşti între lunile februarie si iunie 1821. Protector al culturii, a acordat atenție Academiei Domnești din Iaşi şi celei teologice de la Socola. În 1813, odată cu deschiderea Cursului de inginerie şi hotarnică în limba română, de către Gheorghe Asachi, se puneau bazele învățământului academic în limba romană. Din inițiativa lui Asachi a fost pusă în scena şi prima piesă de teatru în limba romană, „Mirtil şi Hloe”, prelucrată după poetul Florian. Lui Callimachi i se datorează elaborarea primului cod de legi din Moldova – Codicele Callimachi, publicat în 1817 în limba greacă.

Anul 1857. S-a născut Constantin Tiolkovski, savant şi inventator rus, specialist în rachete şi unul dintre fondatorii cosmonauticii moderne.   Constantin Țiolkovski (1857-1935) a fost cel care a descoperit principiile rachetei multiple, precum și înlocuirea combustibilului solid cu un amestec de oxigen și hidrogen lichid.

Anul 1864. S-a născut renumitul scriitor ucrainean şi activist public, Myhailo Koţiubinski. Mama sa a fost moldoveancă, din neamul Abaza. Myhailo Koţiubinski (1864-1913) în tinereţe a fost în Basarabia. Viaţa basarabenilor de atunci a fost redată în câteva nuvele de ale sale. Operele de referinţă ale lui Myhailo Koţiubinski sunt povestirile „Umbrele strămoşilor uitaţi” şi „Fata Morgana”. Povestirea „Umbrele strămoşilor uitaţi”, care a servit drept scenariu pentru filmul  artistic cu aceiaşi denumire şi apreciat la festivalurile internaţionale, a fost tradusă în română de scriitorul cernăuţean Mircea Lutic.

17 09 2021 ИСТ 4

Anul 1939. Armata Roşie a invadat Polonia dinspre est, la șaisprezece zile după ce Germania Nazistă a atacat-o dinspre vest. Invazia sovietică a Poloniei din 1939 a fost o operațiune militară care a fost declanșată fără nicio declarație oficială de război, în timpul primelor etape al celui de-al Doilea Război Mondial.

La șaisprezece zile de la invadarea Poloniei de către Germania Nazistă din partea de vest, Uniunea Sovietică a acționat la rândul ei din partea de est. Invazia a luat sfârșit la 6 octombrie 1939 cu împărțirea și anexarea totală a celei de-a Doua Republici Poloneze de către Germania și Uniunea Sovietică. Guvernul sovietic a anunțat că intervenise pentru a-i apăra pe ucraineni și pe belaruși care locuiau în părțile estice ale Poloniei, deoarece statul polonez se prăbușise în fața atacului Germaniei Naziste și nu mai putea oferi siguranță cetățenilor săi. Înfruntând un al doilea front, guvernul polonez a realizat că apărarea Capului de pod român nu mai era posibilă și a ordonat evacuarea de urgență a tuturor trupelor în România neutră.

Armata Roșie și-a atins obiectivele, depășind numeric rezistențele poloneze și capturând aproximativ 230.000 de prizonieri de război polonezi. Guvernul sovietic a anexat teritoriul sub controlul acestuia iar în noiembrie 1939 a făcut din 13,5 milioane de foști cetățeni polonezi aflați sub conducerea acestuia cetățeni ai Uniunii Sovietice. Uniunea Sovietică a început imediat o campanie de sovietizare a noilor zone dobândite. Aceasta a inclus alegeri organizate, rezultate pe care Uniunea Sovietică le-a folosit să-și legitimeze anexarea Poloniei estice. Sovieticii au înăbușit opozițiile prin execuții numeroase și mii de arestări. Uniunea Sovietică a deportat sute de mii de persoane din această regiune către Siberia și alte părți îndepărtate în patru valuri de deportări între 1939 – 1941.

17 09 2021 ИСТ 5

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий