Anul 1861. S-a înfiinţat la Sibiu „Asociaţiunea Transilvania pentru Literatură Română şi Cultura Poporului Român” („Astra”), cu rol însemnat în viaţa culturală şi în lupta de eliberare naţională a românilor din Transilvania. Primul preşedinte al „Astrei” a fost Andrei Şaguna, vicepreşedinte – Timotei Cipariu şi secretar – George Bariţiu. Actualmente „Astra” are răspândite, atât în România, cât și în afara granițelor peste 70 de filiale.
Anul 1916. În cadrul Primului Război Mondial începe bătălia de la Târgu Jiu, în care cade la datorie generalul român Ion Dragalina. Aici s-a remarcat pentru prima oară legendara Ecaterina Teodoroiu, supranumita „Eroina de la Jiu”.
Anul 1925. S-a născut Radu Florescu, istoric american de origine română, profesor de istorie la Colegiul Boston. El a fost director al Centrului de Studii Est Europene de la Colegiul Boston. Radu Florescu (1925-2014) a fost un istoric și profesor universitar de origine română. Radu Florescu este autorul a numeroase articole academice și cărți referitoare la România și istoria României. Radu Florescu a obținut diplomele de licență și master de la Christ Church, Universitatea Oxford în Marea Britanie, înainte de a se muta în Statele Unite ale Americii, unde și-a completat studiile prin obținerea unui doctorat la Universitatea Indiana. A deținut poziția de profesor emerit de istorie la Colegiul Boston. În anul 1996 a fost numit consul onorific pentru regiunea New England de către Ministerul Afacerilor Externe al României.
Anul 1956. A început Revoluția Ungară din 1956 de la o demonstrație studențească de pe străzile Budapestei a atras din ce în ce mai mulți aderenți și a dus la declanșarea revoluției anticomuniste maghiare din 1956. Sătui de conducerea lui Mátyás Rákosi, studenții au declanșat o demonstrație pașnică, care s-a transformat în revoluție violentă, sfârșită printr-un masacru comis de trupele sovietice. Pentru conducerea URSS aceasta a fost o nesupunere deschisă. De aceea în câteva zile a fost format un nou guvern prosovietic, condus de Janos Kadar, iar la 4 noiembrie trupele sovietice – 17 divizii cu un efectiv de 60 mii de militari şi circa 6 mii de tancuri, sub conducerea adjunctului ministrului Apărării, Ivan Konev, au înconjurat Budapesta şi au înăbuşit răscoala. Pierderile de vieți s-au estimat la circa 2.500 maghiari și 700 soldați sovietici, alți aproximativ 200.000 de locuitori au părăsit Ungaria, refugiindu-se în Occident.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com