Anul 1508. A apărut, din inițiativa lui Radu cel Mare (1495-1508), „Liturghierul slavon”, tipărit de călugărul Macarie, prima carte tipărită în Țara Românească. A fost tipărită la Mănăstirea Dealu în Muntenia, de către ieromonahul Macarie la cererea domnitorului Radu cel Mare. Macarie a mai tipărit apoi încă două cărţi bisericeşti, însă „Liturghierul” este cea mai reuşită pentru că are aspectul cel mai elegant şi ornamentele cele mai frumoase. Volumul este o traducere din limba greacă, fiind considerată o formă rară între liturghierele slavone. Nu s-au păstrat decât cinci exemplare din această carte. Macarie a mai tipărit în 1510 „ Octoihul”, tot în slavonă, iar apoi „Evanghelierul” (1512).
Anul 1887. S-a născut Elisa Leonida Zamfirescu, prima femeie inginer din Europa și prima femeie inginer din lume, cu specializarea chimie. Elisa Leonida Zamfirescu (1887-1973) a fost o ingineră și inventatoare din România, șefă a laboratoarelor Institutului Geologic al României.
Anul 1918. S-a încheiat Primul Război Mondial, prin semnarea Armistițiului între Germania învinsă și statele Antantei învingătoare – Marea Britanie, Franța, SUA și altele. Primul Război Mondial a devenit prima conflagrație, la care au participat 38 din cele 59 de state independente la acea vreme. La acest război au fost mobilizate 73,5 milioane persoane, dintre care 10 milioane de militari și-au pierdut viața și circa 20 milioane au fost răniți. Conflictul a avut o influență decisivă asupra istoriei secolului al XX-lea. De pe harta lumii au dispărut trei imperii: Austro-Ungar, Rus și Otoman, în schimb au apărut alte țări noi. Intenția Republicii Populare Ucrainene de a scăpa de sub influența imperială a eșuat. În continuare pe Ucraina o așteptau jugul stalinist, Foametea și cel de-al Doilea Război Mondial.
Anul 1982. A încetat din viață Leonid Brejnev, politician rus și conducător al Uniunii Sovietice Leonid Ilici Brejnev (1906-1982) a fost conducătorul efectiv al Uniunii Sovietice din 1964 până în 1982, în calitate de Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice şi în perioadele 1960 – 1964 şi 1977 – 1982, preşedinte al Prezidiului Sovietului Suprem (şef al statului). Ca şef al statului, a promovat o politică rigidă, ceea ce a dus la o politică de stagnare a vieţii economice şi sociale. A fost urmat la preşedinţie de Iuri Andropov.
Anul 2009. A încetat din viaţă marele actor român de teatru şi film, Gheorghe Dinică. Gheorghe Dinică (1933- 2009) a fost unul dintre cei mai importanți actori români.
Cariera sa excepţională înseamnă roluri geniale interpretate în peste 90 de filme, personaje magnifice întruchipate în peste 40 de piese de teatru, prezenţe remarcabile în peste 30 de producţii pentru televiziune – piese de teatru, seriale sau telenovele. Gheorghe Dinică s-a remarcat şi prin timbrul său muzical, prin vocea sa deosebită, înregistrând mai multe piese, singur sau alături de foarte bunii săi prieteni Ştefan Iordache şi Nelu Ploieşteanu. Gheorghe Dinică a fost unic, o personalitate cu un imens talent, cu o putere de muncă fantastică, izbutind să întruchipeze cu un firesc aproape neverosimil cele mai diverse personaje.
La 10 noiembrie este marcată Ziua internaţională a ştiinţei pentru pace şi dezvoltare. Legând mai strâns ştiinţa şi societatea, Ziua internaţională a ştiinţei pentru pace şi dezvoltare are menirea de a asigura ţinerea cetăţenilor la curent cu evoluţiile ştiinţei. De asemenea, marcarea zilei subliniază rolul pe care îl joacă oamenii de ştiinţă în lărgirea înţelegerii noastre privind planeta pe care trăim şi în a face societăţile noastre mai durabile. Ziua internaţională a ştiinţei pentru pace şi dezvoltare a fost stabilită la 2 noiembrie 2001, în cadrul celei de-a 31-a sesiuni a Conferinţei generale a UNESCO şi sărbătorită pentru prima dată în lumea întreagă la 10 noiembrie 2002, sub auspiciile UNESCO.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com