Anul 1877. După asaltul îndelungat a căzut Plevna. După încercarea nereușită de a sparge încercuirea Plevnei, generalul Osman-Paşa s-a predat colonelului român Mihail Cristodulo Cerchez și a semnat capitularea armatei turce. Rușii și românii au dus lupte grele pentru a captura redutele din jurul Plevnei. Românii au reușit să cucerească reduta Grivița și să păstreze controlul asupra ei până la sfârșitul asediului. Asediul Plevnei (iulie-decembrie 1877) a avut succes doar după ce forțele româno-ruse au întrerupt rutele de aprovizionare ale turcilor fortificați. În lipsa proviziilor, Osman Pașa a făcut o tentativă de rupe asediul în direcția Opanez. În noaptea de 9 decembrie, turcii au ieșit în liniște, au întins poduri peste râul Vit și l-au traversat, atacând pe un front de 3,2 km și trecând de prima linie a tranșeelor rusești. S-au dus lupte la baionetă, niciuna din părți nereușind să obțină vreun avantaj. Profitând de avantajul numeric, rușii i-au împins în cele din urmă pe turci înapoi peste Vit. Osman Pașa a fost rănit la picior de un glonț rătăcit, care i-a omorât calul, și s-au răspândit zvonuri că ar fi murit. Turcii s-au văzut în cele din urmă împinși înapoi în cetate, pierzând 5000 de oameni și cauzând 2000 de victime rușilor. A doua zi, Osman s-a predat, lăsându-i garnizoana și sabia colonelului român Mihail Cristodulo Cerchez.
Anul 1948. S-a născut renumita soprană de origine română Mariana Nicolesco. A început să studieze muzica de la şase ani, după ce mama sa a înscris-o la clasa de vioară a Scolii de Muzică din Braşov. După terminarea liceului s-a înscris la Conservatorul din Cluj, la clasa profesorului Mircea Breazu ca mezzosoprană, după care a câştigat o bursă la Conservatorul Santa Cecilia din Roma, unde a avut-o ca îndrumător pe Jolanda Magnoni. După ce a câştigat cel mai important concurs de canto din lume, organizat la Milano, a decis să nu se mai întoarcă în ţară şi să îşi continue activitatea în străinătate, astfel încât autorităţile române au condamnat-o, în lipsă, la cinci ani de închisoare. Mariana Nicolescu a debutat la Teatrul Scala din Milano, după care a concertat pe marile scene ale lumii. În 1989 Mariana Nicolesco a decis să revină în România, iar doi ani mai târziu a susţinut primul ei concert în ţara natală. Soprana este membra de onoare a Academiei Romane, iar mai multe universităţi I-au acordat titlul de Doctor Honoris Causa. Celebra artista a fost distinsă pentru activitatea sa cu medalia UNESCO.
Anul 1989. A plecat din această lume părintele ieromonah Arsenie Boca, teolog şi pictor ortodox român. Protosinghelul Arsenie Boca (Zian) a intrat în 1939 în viaţa monahală. Din 1945 intră în vizorul Securităţii, fiind arestat prima oară în 1948, acuzat că i-a ajutat pe luptătorii anticomunişti din Munţii Făgăraşului. În 1952 a fost dus un an la Canal, iar în 1959 i se stabileşte domiciliu forţat la Bucureşti şi din 1969 la aşezământul mănăstiresc de la Sinaia, unde şi moare.
La 28 noiembrie este marcată Ziua Bucovinei, instituită în România la data de 28 octombrie 2015. În contextul acestei sărbătoriri sunt organizate manifestări cu caracter cultural-științific. La data de 15/28 noiembrie 1918, a avut loc proclamarea Unirii Bucovinei cu România, moment istoric important în făurirea statului naţional unitar român.
În plan mondial, la 28 noiembrie este sărbătorită Ziua mondială a compasiunii sau a ajutorului. Ea a fost iniţiată în 2012 de către poetul, jurnalistul şi producătorul de film indian, Pritish Nandy.
(V.K.)
„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com