La Suceava, „Luna Diasporei” a început cu dialogul cu reprezentanții comunității istorice românești din regiunea Cernăuți

3 08 2022 F 4

Iniţiată în anul 2016 de către Consiliul Județean Suceava, „Luna Diasporei” a ajuns la cea de a VI-a ediţie. La 1 august, în prima zi din programul acţiunilor „Lunii Diasporei”-2022, Consiliul Judeţean Suceava a organizat o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii istorice româneşti din regiunea Cernăuţi. Din partea română, în afară de funcţionari ai Consiliului Judeţean Suceava, au fost prezenţi reprezentanţi ai Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Departamentului pentru Relaţia cu Românii din Afara Graniţelor din cadrul Preşedinţiei României, Universităţii „Ştefan cel Mare” și ai unor instituții culturale însemnate din Suceava. Mediatorul dialogului a rost vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Nicolai Barbă, care în deschiderea şedinţei a accentuat importanța cooperării cu comunitatea istorică românească din regiunea Cernăuţi. A confirmat aceasta prin cuvântul de salut doamna Consul General al României la Cernăuţi, Irina Loredana Stănculescu, contribuind şi ea nemijlocit la organizarea întâlnirii date. Secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, ministrul Gheorghe Florin Cârciu, a declarat că Guvernul României sprijină românii din Ucraina prin proiecte şi granturi. „Nevoile sunt mari şi problemele pe măsură, dar alături de reprezentanţii misiunilor diplomatice şi consulare ale României în Ucraina, am decis continuarea eforturilor de susţinere a elevilor români înscrişi la şcolile cu predarea în limba română. Am organizat şi vom organiza în continuare achiziţii de tablete, pentru a sprijini profesorii de limba română şi elevii etnici români din şcolile româneşti din Ucraina”, a subliniat domnul Gheorghe Cârciu, care, pe parcursul dialogului, a intervenit de mai multe ori, garantând că Departamentul pentru Românii de Pretutindeni va susţine şi va găsi soluţiile potrivite pentru problemele cu care se confruntă românii din Ucraina.

Comunităţile istorice, ca cea din regiunea Cernăuţi, bunăoară, pot constitui teren de activitate şi pentru oamenii de afaceri din România, a opinat fondatorul „RePatriot”-ului, Marius Bostan, iar prefectul judeţului Suceava, Gheorghe Alexandru Moldovan, a constatat că această apropiere spirituală între românii din ambele părţi ale Bucovinei se explică şi prin împărtăşirea aceloraşi valori universale. Irina Vasilciuc, administrator public al judeţului Suceava, a caracterizat acest proiect – „Luna Diasporei” – drept un proiect de suflet. „În relaţiile cu comunităţile istorice ne-am dori mai multe proiecte, aproape în toate domeniile posibile”, a relevat doamna Irina Vasilciuc. Prorectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, Ştefan Purici, s-a referit la actuala campanie de admitere, subliniind că, dacă în anii precedenţi erau 30-40 de doritori din rândurile absolvenţilor şcolilor româneşti din regiunea Cernăuţi de a-şi continua studiile la Universitatea din Suceava, anul curent au fost depuse 120 de dosare. Deci, interesul a crescut considerabil. E și rezultatul situației actuale din Ucraina, cauzate de război. Istoricul şi politologul cernăuţean, Serghei Hacman, a exdplicat că ultimii opt ani constituie o perioadă foarte grea pentru poporul ucrainean, inclusiv pentru comunitatea românească din Ucraina. „Războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei este pentru noi un război pentru existenţă. Ca cetăţean ucrainean mă bucur de ajutorul mare pe care îl acordă România Ucrainei, în deosebi refugiaţilor ucraineni. Ca etnic român mă mândresc cu faptul că România a procedat anume aşa”, a accentuat Serghei Hacman. El a comunicat că va fi realizat un proiect privind crearea unui film documentar despre primarul oraşului Cernăuţi, Traian Popovici, care în anul 1941 a salvat de la moarte circa 20 mii de evrei cernăuţeni. Totodată, Serghei Hacman a amintit şi de posibilităţile pentru colaborarea bilaterală, pe care le poate oferi Euroregiunea „Prutul de Sus”.

3 08 2022 F 5

Problemele învăţământului în limba română în regiunea Cernăuţi au fost abordate de Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române, Cristina Paladean, șefa Catedrei de Filologie Română și Clasică a Universității Cernăuțene, Aurica Bojescu, secretar al Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina”, şi de profesoara Rodica Timiş.

3 08 2022 F 6

Directorul Centrului Bucovinean de Artă Cernăuţi, Iurie Levcic, şi-a exprimat părerea referitor la îmbunătăţirea demarării proiectelor finanţate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Ziarista de la „Zorile Bucovinei”, Felicia Toma, a solicitat ajutor părţii române în vederea ridicării la Storojineţ a bustului lui Iancu Flondor, figură proeminentă a Bucovinei. În această ordine de idei, preşedintele Societăţii „Golgota”, Vasile Rauţ, a accentuat că la anul viitor se vor împlini o sută de ani de la moartea istoricului Dimitrie Onciul şi urmează să fie restaurat mormântul lui în vechiul cimitir din Cernăuţi. Un proiect respectiv, susţinut de partea română, ar garanta restaurarea mormintelor şi altor personalităţi bucovinene, care-şi dorm somnul de veci în cimitirul din Cernăuţi. Politologul şi jurnalistul, preşedintele fondator al Centrului Media BucPress, Marin Gherman, a conchis că problemele comunităţii româneşti din Ucraina trebuie rezolvate acum, chiar dacă în ţară e război. Reieşind din condiţiile create, trebuie să acţionăm în numele unui viitor paşnic şi prosper – material şi spiritual.

În finalul întâlnirii, reprezentanţii comunităţii istorice româneşti din regiunea Cernăuţi au făcut un popas la Mănăstirea Dragomirna.

3 08 2022 F 7

(V.K.)

Foto Nicolae HAUCA

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий